Oscillatie in de LF-trap? (Techniek Radio/TV)

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 11.06.2021, 14:32 (1022 dagen geleden) @ ejrietbergen

Zijn we weer met de Blaupunkt Stockholm (21150).

Na de geruststellende mededeling van Andries dat een zingende trafo een bekend en ongevaarlijk verschijnsel is (zie deze thread) ben ik verder gegaan met het testen van de electrostatische hogetonenluidsprekers. Die doen het beide nog!

Wel valt op dat er met de TA-ingang kortgesloten en de volumeregelaar helemaal dicht nog een spanning van 2 VAC op die tweeters staat. Ook over de dummyload meet ik nog 0,6 VAC, overigens niet met m’n Fluke 77, die maar wisselspanningen tot 1 kHz aankan, maar met de Heathkit IM-11 die tot 1 MHz doorloopt. Mijn conclusie is dat er “dus” in de LF-trap een hoogfrequente (boven mijn gehoorgrens) oscillatie optreedt van minder dan 1MHz.
Kan die conclusie kloppen en kan ik straffeloos de EABC80 eruit halen om in ieder geval de schakeling rond de EL84 uit te sluiten?

In de negatieve terugkoppeling (van na de uitgangstrafo naar de volumeregelaar) zitten een aantal RC-netwerkjes die bedoeld zijn om de klank aan te passen en die je kan bedienen met de knoppen “HIFI”, “SOLO” en “SONOR”, welke je ook indrukt: de gemeten wisselspanning verandert niet, terwijl het effect ervan op de weergave heel duidelijk is. Daaruit leidt ik af dat a: de terugkoppeling in orde is (ik hoor het werken) en b: dat de terugkoppeling geen rol speelt bij het ontstaan van de oscillatie.
Klopt die aanname?

Alweer alvast bedankt, vrgr, EJ


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum