Hoe simpel kan het soms zijn (Algemeen)

door Arno72 @, 18.06.2021, 14:17 (1043 dagen geleden)

Goedemiddag.

Na een tijdje weinig met buizentechniek gedaan te hebben, vond ik tijdens het opruimen op zolder mijn oude Telefunken Bajazzo 54U terug.
Deze leuke bakelieten portable had ik opzij gezet omdat het geluid dof klonk en bij warmer worden de FM ontvangst steeds krakend wegviel.
Ik had de buisjes al eens nagelopen maar niets hielp toen, dus maar achter het schot ermee.

Nu ik met dit mooie weer lekker alleen achterhuis aan het werk ben, dacht ik weer even aan de radio. Best wel jammer eigenlijk dat deze niet leuk achterhuis kan staan te spelen. Daar is ie ook voor gemaakt 67 jaar geleden.

Wat direct weer opviel was hoe netjes en onverprutst de radio nog oogt. Ik kom er nu net achter dat de volumeknop iets uitgetrokken kan worden! Dat klinkt al een stuk beter! Daar was ik nog niet achter gekomen destijds. Nu het wegvallen van de zenders en het vervelende kraken nog.
Ik vermoedde dat het FM buisje versleten zou zijn. Dat is niet het geval. Maar om het buisje zit een messing onstoringshuls welke geaard word met een pennetje in het chassis. Nu blijkt dat dit pennetje wat ruim in het gaatje schuift als je deze om het fm buisje plaatst.
Heel wat gekraak te horen....
Dit pennetje nu iets breder openbuigen heeft alle storingen verholpen. Nu dit weer goed contact maakt met het gaatje in het chassis is de ontvangst weer storingsvrij! Geen onderdelen vervangen of solderen deze keer. Hoe simpel kan het soms zijn!

Even wat foto's toegevoegd. Wie heeft van u dezelfde radio nog in gebruik? Daar ben ik wel benieuwd naar. Portables met FM en buisjes zijn leuk om te gebruiken vind ik.

Groeten, Arno.

[image]

[image]

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum