Trafo voor een Saba Radio (Gezocht)

door soundman2 @, Wouw, 20.06.2021, 23:04 (1046 dagen geleden) @ Fons Vendrik
Bewerkt door soundman2, 20.06.2021, 23:12

Soms gaat het goed.
In de jaren 70 heb ik bij een oudijzerboer een kast meegenomen met electra daarin. De kast lag op de schroothoop buiten en was niet bepaald droog van binnen. Het water liep er uit.
Er zat ook een klein trafootje in voor twaalf volt, dat ik naderhand gebruikt heb voor een automatische buitenlampschakeling met een LDR. Tot op vandaag de dag werkt het trafootje nog uitstekend, dat is dus bijna 50 jaar.
Een van mijn SQ4 versterkers van Philips heeft na een diefstal drie maanden in een sloot gelegen. Roest en slakken zaten in de versterker. Ik heb de versterker schoongemaakt en een paar weken op de verwarming gezet. De versterker werkt weer als vanouds.

TS moet de trafo wel rustig laten drogen. Met een fohn gaat het m.i. te vlug. Het beste is de trafo op een wat lagere temperatuur een tijdje te laten drogen en dan daarna een test te doen. In een vast gewikkelde trafo kan het dagen duren eer het inwendige weer helemaal kurk droog is.

Dit hele relaas wil natuurlijk niet beweren dat de trafo niet stuk is, maar een beetje vocht en liefst daarna niet direct de netspanning daarop, hoeft niet het einde van een trafo te betekenen.
Overigens, als de radio zo nat geweest is, dat de trafo er last van heeft, vrees ik toch ook voor de andere onderdelen.
Heeft de eigenaar het chassis in de vaatwasser gezet? De zouten in het wasmiddel kunnen behoorlijk agressief zijn.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum