R&S EU-89 VHF ontvanger (Algemeen)

door gertjanrhe @, Gooi, 25.06.2021, 20:04 (1007 dagen geleden)

Op MP kocht ik een Rohde & Schwarz EU-89 VHF ontvanger. Dit is een AM ontvanger voor het gebied van 100 - 160 MHz. Bij het ophalen kreeg ik het manual erbij. Ontwerp begin jaren 60. Tot mijn verrassing naast de 20 buizen ook silicium en germanium transistors erin.
Het apparaat was dood.
Van de vier zekeringen waren er drie afwezig. Volgens verkoper deed het apparaat niks, maar brandde er wel 1 lampje. Dit bleek een neon verklikker voor defecte (of ontbrekende) zekering te zijn.
Zekeringen erin en via variac langzaam prik erop.
Na de nodige wachttijd 220V erop. Afgezien van een brandend A/U lampje geen effect.
De tig-standen schakelaar/meter die vele spanningen en stromen in het apparaat aan kan geven gaf geen sjoege en bleek defect.
Meter tijdelijk vervangen door 100 uA exemplaar: spanningen en stromen bleken aanwezig, niet altijd juist. Geen ruis of geluid.
Controle oscillatoren: 1ste functioneert, 2de dood. Frequentie eerste oscillator in goede range.
Tweede oscillator instelling gewijzigd en slaat aan.
Geen geluid: in het LF blijkt de instelpot van de eindtrap (getranistoriseerd) een slecht contact op de loper te hebben. Daarna geluid. Met Metrix oscillator gemoduleerd HF signaal aangeboden. Ontvangst maar onvoldoende gevoelig. Squelch werkt niet. Na wat puzzelen defecte OC340 (silicium PNP) vervangen, squelch nu functioneel.
Inmiddels meter vervangen (apart topic) door getransplanteerd exemplaar.
Nu nog de gevoeligheid en motorafstemming in orde maken. Afschermplaten onderzijde ontbreken helaas, ga ik denk ik maagdelijk PCB materiaal voor gebruiken. Kijken of oscillator dan stabieler wordt.
Bijzonder: hoe is de porseleinen as van de 4 voudige var cap ingebracht ?

[image][image][image][image]

--
De techniek was in de jaren 40 veel verder dan menigeen zich bewust is


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum