Restauratie Philips 2514 - Wat kennisvraagjes (Techniek Radio/TV)

door Arjan202 @, 25.06.2021, 20:35 (1029 dagen geleden)

Van mijn overleden schoonvader heb ik een 2514 staan. Nu het plan gemaakt om te proberen die weer spelend te maken. De luidspreker, de pannenkoek in gevlamd bakeliet, daarvan heb ik intussen een mooi exemplaar kunnen overnemen.

De radio zelf is van binnen heel netjes. Gelukkig heeft hij, ondanks dat hij niet meer speelt, altijd warm en droog gestaan. Gelukkig binnenin geen roest of oxidatie dus, heel fijn.

[image]

Er is wel eerder aan geschroefd en gerepareerd, waardoor er wat dingen missen en stuk zijn.
Eén buis is stuk gegaan, de E442 tetrode met B4 voet, waarvan de anode schroef los is gekomen. De draad door het glas is heel dicht bij het glas afgebroken... Waarschijnlijk is vervanging de enige optie. Ik plaats even een apart oproepje hiervoor.

Een aantal dingen die ik graag zou weten, misschien heb je er ervaring mee:

1) Welke schroefjes horen in het apparaat?
Bij vorige reparaties zijn er schroefjes kwijt geraakt. Er zitten nu 4 verschillende type schroefjes in het bovenste gedeelte. Welke schroefjes horen er origineel in? Ik neem aan een messing schroef met cilinder kop. Klopt dat?

2) Is ombouw van 127v naar 230v zinnig, überhaupt mogelijk?
De radio is een type dat voor één spanning is gemaakt (zonder carrousel) voor 127volt. Ik vroeg me af of het te doen is om deze te wisselen voor een trafo voor 230volt.
Ik zie op het schema dat de transformator drie secundaire spoelen heeft, dus waarschijnlijk is een 230-127v trafootje kopen gemakkelijker? Of zijn er toch te vinden?

3) De radio gewoon direct inschakelen? Of eerst formeren?
Ik zie in de radio maar één grote afvlakcondensator. Is het veilig om de radio gewoon direct in te schakelen? Of beter om de condensator eerst te checken op lek?

4) Hoe maak je het leer weer mooi?
Op de metalen kast zit leer. (Is het echt leer, of nepleer?). Op deze radio is het leer een beetje verweert. Wat is een goede manier om het leer weer mooi te maken?

5) Gloeidraad aansluiting van één buis werkt niet
In de radio is een draad getrokken van één buis naar een andere (de E442 die stuk is). Deze verbindt twee gloeidraad pennen met elkaar. Schijnbaar is deze bij één van de buizen stuk geweest.
Is dat een probleem dat bekend is, vaker voorkomt? Komt het door de opwarming van de pennen?

Dank alvast voor je tips!


Arjan


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum