Restauratie Philips 2514 - Wat kennisvraagjes (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 26.06.2021, 14:24 (1033 dagen geleden) @ Arjan202

Er zit geen elektrolytische condensator in. De condensatoren zijn dus ofwel goed, ofwel slecht, maar niet 'kan beter worden door formeren'.

Meestal zijn papiercondensatoren slecht. Dus eerst even op lek testen.
Probeer de radio niet uit voordat alle papiercondensatoren waar anodespanning op staat, vervangen (of getest en goed bevonden) zijn.

Op lek testen kan met een megger. Bij ontkoppel en afvlakcondensatoren kan je een lek van ca. 5Mohm nog tolereren, maar voor koppelcondensatoren is geen enkel lek toelaatbaar.
Je kan ook de anodespanning van een andere radio even 'lenen' en met een mA-meter kijken hoeveel lekstroom er is.

De eerste test kan je uitvoeren met een 60w gloeilamp in serie. Die begrenst de stroom in geval van een kortsluiting. Als die niet fel oplicht en de radio wel tekenen van leven vertoont, dan mag de radio meteen op de 230v (nouja, via een 230v-110v trafo dus)

Als stroomvoorziening neem je het best een 230v-110v trafo, of een radio-voedingstrafo als autotrafo geschakeld. Je kan gewoon de 110v tak van de primaire van de trafo pakken voor de 2514, en de 230v op de 230v tak zetten.
Een variac werkt ook prima, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Je wil niet een kostbare buizenset binnen de minuut om zeep helpen doordat je variac toch nog op 230v bleek te staan. Verhuistrafo's kosten echt geen drol.

De verbinding tussen de elektrode-draadjes van een buis en de pennen van de buis kwamen bij pennenbuizen regelmatig los. Meestal kan je dat repareren door met een dikke soldeerbout de soldeerverbinding te herstellen vanaf de buitenkant van de pen. Soms moet je een klein gaatje in de pen boren zodat je extra soldeer kan toevoegen. Als dat allemaal niet werkt, zul je alle pennen moeten desolderen en opnieuw moeten solderen.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum