Aanpassing naar 230V nodig? (Techniek Radio/TV)

door Henk vdB @, 27.06.2021, 15:24 (1027 dagen geleden) @ ejrietbergen
Bewerkt door Henk vdB, 27.06.2021, 15:29

Helaas staan er in het genoemde artikel een paar onjuistheden....

"Wat we ook nog moeten bepalen is hoeveel stroom de transformator moet kunnen verstouwen. Dat is afhankelijk van het apparaat dat we ermee willen voeden. Als veilige waarde kunnen we het wattage van het apparaat aanhouden. Als dat bijvoorbeeld 50 Watt is moet de trafo dat ook minimaal kunnen leveren. De secundaire kant kan sowieso een hogere stroom aan omdat de geleverde spanning lager is, dus daar hoeven we ons geen zorgen over te maken. We zoeken dus een trafo die 50 VA kan leveren."

Als we hiervan uitgaan komen we vaak op een veel zwaardere trafo uit dan nodig is. De trafo hoeft SECUNDAIR niet veel meer STROOM te kunnen leveren dan de radio Primair nodig heeft!

"Voor de zekerheid is in het schema ook een zekering opgenomen, neem die even groot als de maximale primaire stroom van de trafo"

Zoals het schema getekend is klopt dit niet, de zekering moet dan ALLEEN met de primaire kant van de trafo verbonden zijn en NIET met het apparaat.

Wat verder een geaarde metalen behuizing bij INBOUW van een niet-geaard apparaat zoals een buizenradio met het verhaal te maken heeft zie ik ook niet.... een kunststof kastje zonder aarding zou ik hier aanraden als het inbouw betreft.

Jammer, erg jammer van het verder taaltechnisch goed verzorgde artikel.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum