Een mini-machinezender in 2021 (Techniek Overig)

door Laurens @, Zaandam, 03.07.2021, 19:13 (999 dagen geleden)

Ja, je leest het goed. Een machinezender, in 2021, die niet luistert naar de naam SAQ!

Een paar jaar terug vond ik een ontwerp voor een ontvanger, die een stappenmotor als BFO gebruikte. Dat bracht me op ideeën.
Maar het duurde even tot ik een manier had om dit uit te voeren. Het is nu echt gebeurd!

Laat ik mij vooraleerst excuseren - het is een haastig rommelprojectje geworden vanwege veel tegenslagen. Mijn eerste plan was namelijk om opnieuw een buizen-SAQ-ontvanger te maken maar dat mislukte. Maar ik wilde toch iets doen om Alexandersondag te vieren!

Op mijn nieuwe werk heb ik toegang tot een draaibank en boortjes per 0,1mm. Hiermee kon ik een asje maken, waarmee ik een normale gelijkspanningsmotor aan een stappenmotor met fijne stapjes kon koppelen.
Ondanks dat dit model stappenmotor echt bést wel kleine stapjes heeft, moest ik 'm aandrijven met tussen de 10.000 en 20.000 tpm.
Iedere onbalans vertaalde zich direct in heftige trillingen. Daar heb ik geen oplossing voor gevonden. Maargoed, dit is werkelijk het eerste wat ik ooit op een draaibank heb gemaakt. Ik heb geen enkele opleiding die met draaibanken te maken heeft buiten 'daar zit de noodknop', 'dat beiteltje is prima' en 'laat nooit de spansleutel in de klauw zitten'. Oh, en 'daar is de stofzuiger, effe na gebruik de krullen wegzuigen!'
Een factor die het lastiger maakte, is dat het asje van de aandrijfmotor een platte kant.

[image]
Stappenmotor en RC-auto motortje

De loop die ik eerder had gemaakt, heb ik even vlug op de werkbank gegooid. Deze werkt nog keurig. Een kleinere, gelijkaardige loop staat op 3m afstand aan de andere kant van de kamer.

[image]

Moment supreme. Schreeuwende motor. Brokjes koolborstel op tafel want om de ca. 15000rpm te halen, moest de motor op 12v z'n dienst vervullen, in plaats van de maxixmaal 8,4 volt die gespecificeerd werd...

Gelukt!
[image]

Een behoorlijk krachtig signaal werd op maarliefst 3m afstand opgepikt. De sterkte is dusdanig dat het signaal misschien wel tientallen meters heeft kunnen overbruggen! :-D
De stappenmotor levert grofweg 3w uitgangsvermogen. Het door de loop uitgestraalde vermogen zal op z'n best in de microwatts liggen. Daarom vind ik deze piraterij acceptabel :-D

Maar toen gebeurde het. Ik was nog niet eens door m'n callsign heen en het lager van de aandrijvende motor ging finaal naar de klote. Omcirkeld is waar de motor het begaf.
Dit was overigens na +- 30 minuten testen en experimenteren. Het motortje treft geen blaam, ik vind het netjes dat een motor van 15 euro het zo lang op de dubbele spanning en bij waanzinnig toerental uithield :)

[image]
Het metaalslijpsel komt uit de motor, let op hoe groot het gat van het lager is geworden... Asje wiebelt 1mm heen en weer!

Het lukte nog net om een paar flarden video te maken met de loop aan de mic ingang van mijn laptop, en Spectrumlab als de ontvanger. Maar de frequentie was toen al hopeloos instabiel geworden. Maar in ieder geval kan je op de achtergrond het geklapper van het asje van de motor horen, en hoe sterk het signaal is in verhouding tot de achtergrondruis (daar ben ik heel tevreden mee). Bij de eerste test, opgenomen met audacity, was de frequentiestabiliteit vergelijkbaar met een vrijlopend buizen-oscillatortje, lang niet slecht voor wat het is.

https://youtu.be/Yb1hSANla2E

Wordt vervolgd! Volgende plan is om de boel beter in balans op te bouwen. De trillingen van de as dragen ongetwijfeld bij aan het kapot gaan. Mogelijk ga ik voor een riemaandrijving, zodat de aandrijvende motor ook geen idiote toerentallen hoeft te draaien.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum