Spanningen Philips B7X73A eindtrap (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 16.07.2021, 10:19 (1232 dagen geleden) @ kris

Ook dan is het beter om het toestel eerst van de defecten te ontdoen en daarna nog kritische onderdelen te vervangen.


door de hoge leeftijd die deze toestellen opgaan is dat niet meer zo eenvoudig. sommige defecten worden nu eenmaal door kritische componenten veroorzaakt en zo zijn er wel enkel componenten aan te duiden die je al beter op voorhand vervangt (of op zijn minst grondig controleert ) om gevolgschade te vermijden.
Waarmee ik niet wil zeggen dat je meteen de hele zwik moet vervangen..
Een belangrijke tip blijft: sluit de radio aan via een stroombegrenzende voeding zolang de herstelling duurt. Zo kan die zichzelf niet verbranden of opstoken , wat er ook gebeurd. En test de radio na iedere vervangen component of het niet slechter geworden is. (door verstrooidheid) anders is het op het einde van de rit zoeken naar de naald in de hooiberg.

Dat komt toch aardig overeen met mijn betoog?
Als een kritische component defect is, dan valt die bij reparatie door de mand en wordt dus vervangen. Als de radio na reparatie weer goed speelt, dan komen , als de radio weer veelvuldig gebruikt gaat worden, een paar onderdelen in aanmerking om preventief vervangen te worden, zeker als bekend is dat die componenten op leeftijd gebreken gaan vertonen. De zgn. teercondensatoren en bepaalde merken zijn daar een voorbeeld van.
Overigens zal een lekke koppelcondensator voor een eindbuis en ontkoppelcondensator voor zekere schade aan het toestel zorgen. Condensatoren in een toonregelcircuit, kunnen wel wat aan de weergave doen, maar zullen op termijn meestal niet zorgen voor gevolgschade.
Aangezien vrijwel alle onderdelen defect kunnen raken, ook in nieuwe radio's komt dat voor), zou een logische gevolgtrekking kunnen zijn om dan maar alles in het toestel te vervangen.......


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum