Tooling Philips PM5134 (Techniek Radio/TV)

door Henk vdB @, 25.07.2021, 00:56 (1000 dagen geleden) @ ejrietbergen

Mooi apparaat, ik heb deze ook en ben er pas mee bezig geweest, nadat deze lange tijd op zolder had gestaan.

Er hoefde niet veel aan gedaan te worden. Eerst wat uurtjes aanstaan zodat alles weer wakker kan worden.
Er bleek wat rommel op het signaal te staan en dat was te herleiden naar een uitgedroogd elco 'tje aan de uitgang van de negatieve voedingsspannings stabilisator, die was daardoor niet meer stabiel.

Om de printen los te kunnen halen om onderdelen te vervangen MOETEN de knoppen eraf!
Ik had daarvoor een dop aangepast zoals andere Henk ook uitgelegd heeft. De dop heb ik afgeslepen mbv een slijpschijf, de dop ronddraaien tijdens het ertegenaanhouden en steeds controleren. Gaat prima.

Sommige knoppen gaan moeilijk los lijkt het, vooral de grotere schakelaardraaiknoppen. Draai de moer er dan helemaal af, waarna het plasticdeel er makkelijk afgaat. daarna is het "wurg"-stukje makkelijk van de as te halen, waarna de onderdelen weer op de knop gezet kunnen worden.

Het "groen" waar Maurice het over heeft is GEEN lijm, maar om aan te geven dat de knoppen voor verschillende asdiameters zijn. De kleine knoppen hebben twee verschillende kleuren om die asdiameterverschillen aan te geven. Het is absoluut NIET nodig deze knoppen te verwarmen om zelos te halen!

De bovenste grote print kan na losmaken van de bevestigingboutjes rechtop gezet worden in twee sleufjes (even zoeken daarnaar...) zodat er geen bedrading losgesoldeerd hoeft te worden. Een en ander heb ik NIET in de servicedoc kunnen terugvinden, doe er je voordeel mee!

Ik heb dus alleen de kleine elco's aan de stabilisatoruigangen vervangen, afregelen was verder niet nodig. Bij nameten met een ECHTE capaciteitsmeter bleken deze elco's echt nagenoeg geen capaciteit meer te bezitten.

Het toestel werkt weer prima en het digitale display is erg handig.

Lees de gebruiksaanwijzing, het gebruik in de crystalprecisiestand heeft wat eigenaardigheden in de bediening!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum