Zelfbouw radio met Schaaper spoelen (Techniek Radio/TV)

door Wolfgang @, 08.08.2021, 12:09 (999 dagen geleden)

[image]

[image]

Voor velen jaren kon ik op een ruilbeurs zoiets overnemen. Onlangs heb ik het toestel nader bekeken en weer in bedrijf gezet.
Bij de schematheek van de NVHR zijn wel beschrijvingen te vinden maar niet voor wat ik hier op tafel heb staan. Ik denk dat het misschien om een ontwerp in één of ander blaadje gaat.

Er zitten vier buizen plus een gelijkrichter RGN1064 (1805) in. Het geheel is een rechtuit ontvanger zonder aut. regeling. De bedoeling was om hiermee de sterke zenders zonder fading te beluisteren, maar dan met een hoge geluidskwaliteit. Om die reden is er geen rooster of anode detectie toegepast. Een AB1 (één systeem daarvan in gebruik) is de detector gevolgd door een triode AG495 (E424N) die dan de eindtrap met de AL4 aanstuurd. Een luidspreker met UGT moet worden extern aangesloten. Na de antennekring zit er een penthode RENS1294 (Selectode E447) in en het volume wordt met een veranderlijke weerstand bij de kathode verandert. Dat werkt zover als oorsprongelijk bedoeld.

Herstel van fouten
Zoals te verwachten was, moesten eerst wat fouten wegewerkt worden.
De combinatie nettrafo plus smoorspoel is eveneens van Schaaper. De plaatspanningswikkelingen zijn 2x 300V~! Dit is te veel als er geen speaker met externe bekrachting wordt gebruikt, zoals bij dit ontwerp. In de eerste 20 seconden staan er 420V over de elco's! Ingebouwd was maar 350/385V.....Om het spanningsoverschot weg te werken heb ik een weerstand met de nodige dissipatie in de minleiding opgenomen. Natuurlijk zijn nog een paar condensatoren vervangen.

Toegevoegde aanpassingen
Als je toch wat op de midden of lange golf met dit toestel in de avond en nachturen wilt ontdekken dan komen de zwake zenders te zacht en de sterke veels te hard door! Voor een echte AVR heb je meerdere hf trappen nodig om de nodige regelspanning te verkrijgen. Dit kan dus niet bij dit ontwerp. Het zou al een verbetering beteken als alleen de „oerend harde“ stations in bedwang gehouden kunnen worden.

Mijn oplossing:
De opgewekte neg. spanning aan de diode AB1 is klein maar toch toerijkend om een normale penthode zoals de RENS1284 (E446) in het onderste gedeelte (laagere steilheid) van de kromme te laten werken, zonder dat er hoorbare vervormingen onstaan. De kathodeweerstand heeft nu een vaste waarde. En omdat de spanning hierover met het antennesignaal verandert, was het geen kunst om nog een µA-meter (in balans schakeling) als aftemindicator erbij te zetten!
Natuurlijk moet er dan een aparte volumeregeling vóór de lf triode komen. In het gat links heb ik een veranderlijke condensator van 400pF gemonteerd. Deze vervangt de vaste in de antennetoevoer Dit brengt een duidelijke verbetering in het onderste gedeelte van de golfbereiken...

[image]

Hier nog een demonstratie op YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=QWVIF25FUFI

Mvg, Wolfgang


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum