Geluidsproblemen Philips BX533A (Techniek Radio/TV)

door Piet Kralt @, Rotterdam, 11.08.2021, 00:04 (996 dagen geleden) @ Kas Jager

Heb je de documentatie van deze ontvanger al? Te vinden op de NVHR site. Dan heb je meteen al wat extra informatie over de spanningen die op verschillende punten aanwezig moeten zijn.

Maak ook goed gebruik van de beschikbare meetinstrumenten. Als de gelijkspanningen goed zijn, moet je verder met signaal. Zet een signaal op de ingang en kijk met de signaalvolger of scoop waar dat signaal (nog) goed is en waar het mis gaat. Het signaal moet via een pak weerstanden en C59 op het stuurrooster van B6 terechtkomen. Het moet op beide aansluitingen van C59 (vrijwel) gelijk zijn.

Vervolgens moet op de anode van B6 het versterkte signaal staan. Het vervelende is, dat er ook terugkoppelsignaal vanuit de uitgangstrafo bij komt. Als het uitgangssignaal vervormd is, is die hier mogelijk al te merken. Op het stuurrooster van B7 kan dat best is nog erger zijn. Het tijdelijk losmaken van C52 en/of C60 kan hier meer inzicht in geven. Reken in elk geval op flink wat brom.

Ook op de anode van B7 moet flink wat signaal staan (en een hoge gelijkspanning). Als het signaal tot op het stuurrooster van B7 redelijk blijft, is de uitgangstransformator de hoofdschuldige. Ook het veranderlijke van de storing wijst wel in die richting. Uiteraard komt ook B7 in aanmerking maar die had je al vervangen.

Dit is mijns inziens de hoofdlijn. Meer kennis en ervaring zijn nodig om betere conclusies te kunnen trekken.

Piet Kralt


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum