BX253U condensator (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 17.08.2021, 02:37 (985 dagen geleden) @ Gidi Verheijen

Dankje!

Aan het uiterlijk van het Nederlandse typeplaatje is er dus geen verschil te zien met andere modellen, wat opzich logisch is als het in beide gevallen in Nederland is aangebracht.

Blijft over het gissen naar de productiehandeling(en) die in Nederland is of zijn verricht. Bij sommige latere toestellen was dat waarschijnlijk alleen het typestickertje zelf aanbrengen, maar het kan net zo goed het voorzien van buizen, monteren van het chassis in de kast (zoals bij sommige meubels waarschijnlijk) zijn geweest, het aanbrengen van de achterwand, of nog wat anders. Gezien de grote hoeveelheid Duitse onderdelen denk ik dat op zijn minst de gemonteerde chassis uit Wetzlar kwamen.

Het tweede geval dat je toont, de voor leken leesbare vermelding "Made in Holland", zou wel eens iets heel anders kunnen zijn (speculatie). Het omslagpunt voor die vermelding lag ergens eind jaren '70, ik meen 1979 vanaf welk moment alle producten opeens uit België kwamen volgens het opschrift - waar ze tot die tijd nooit of vrijwel nooit uit België kwamen. Misschien heeft dat helemaal niet met productie te maken gehad maar met inklaring van in België geproduceerde producten (ik stel me voor dat die inklaring in of rond Eindhoven plaatsvond voor goederen die per trein aankwamen). Ik heb al eens vluchtig geprobeerd te zoeken op rechtszaken of wetswijzigingen, maar toen niets gevonden. Wel iets om nog even in het achterhoofd te houden om nader uit te zoeken.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum