B3X02A (Techniek Radio/TV)

door Robert Gribnau ⌂ @, Den Haag, 05.09.2021, 10:38 (20 dagen geleden) @ Erwin goossens

Dag Erwin,

Het nut van de hoge waarde van de anodeweestand is denk ik dat er dan net wat meer versterking uit de EABC80 wordt 'geperst' dan met een meer gebruikelijke waarde, zoals 220K. Misschien was dat wel wenselijk in verband met de wat geringe gevoeligheid zoals jij die nu ook ervaart.

Soundman, Leo en Nico gaven al (min of meer) aan dat het onwaarschijnlijk is dat de triode in de EABC80 de geringe(re) gevoeligheid veroorzaakt. Als de anodespanning 39 V is, zou dat betekenen dat de EABC80 net iets meer stroom voert dan een gemiddelde EABC80 maar dat lijkt me zeker geen teken dat er iets met de EABC80 aan de hand zou zijn.

Heeft de voltmeter waarmee je meet wel een voldoende hoge impedantie? Als de impedantie niet hoog genoeg is, zijn metingen in schakelingen met hoge impedantie (zoals hier met de 1M5 anodeweerstand) niet zo precies. Er gaat dan wat te veel stroom door de meter lopen en dat maakt dat de schakeling waarin gemeten wordt zich iets anders gedraagt. Over het algemeen hebben buisvoltmeters wel een hoge impedantie.

Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum