Europa 3030 afstemkoord (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 18.09.2021, 12:20 (923 dagen geleden) @ VincentDE
Bewerkt door Maarten Bakker, 18.09.2021, 12:36

Met behulp van de NVHR schematheek (via www.nvhr.nl) kwam ik uit op: https://nvhrbiblio.nl/schema/Philips_22RB382.pdf en op https://www.radiodatabase.nl/toestellen/philips%20buizenradio%20na%20wo2/22RB281/22RB28...

Het schema van de 22RB281 staat op een externe site waar je eenmalig gratis een wachtwoord moet aanmaken.

Op de 6e pagina van de PDF van de 22RB382 rechtsonder staat een tekening. Als het aantal en de plaats van de wieltjes lijkt te kloppen, kun je die eens proberen. Anders kijk je eens op de 3e pagina van de pdf van de 22RB281, die heeft een andere kortere snaarloop (geen FM?).

De NVHR schematheek is vaak het beste startpunt, via hun zoekfunctie kun je uit hun eigen archief maar ook van een aantal andere Nederlandse sites schema's van wisselende scankwaliteit binnenhalen. Verder heeft freeservicemanuals.info ook heel veel. Soms op aanvraag als het nog niet op de site staat en eigenlijk altijd zonder verlies van details gescand - dus de moeite waard als je een detail van een elders verkregen schema niet kunt lezen.

Als je meer met oude radio's of oude elektronica gaat doen, kan het interessant zijn om je in te schrijven bij www.radiomuseum.org (eenmalig betaald inschrijven, zo nu en dan een keer zelf een foto of correctie uploaden als je veel wilt downloaden). Als je geen zin hebt om je in te schrijven kun je er ook een beperkt aantal schemapagina's per dag opvragen.

Dan heb je ook nog algemene schemasites zoals elektrotanya.com uit Hongarije. Voor oude Nederlandse apparaten vaak weinig meerwaarde omdat er vaak schema's uit andere bronnen worden geplaatst, dus hetzelfde schema dat je al ergens had opgescharreld. Voor buitenlandse en modernere apparatuur vaak wel heel nuttig.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum