Ruisniveau FM band (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 20.09.2021, 08:04 (942 dagen geleden) @ Frans Hamer

Mag het? Tsja. Geïmporteerde apparaten moeten aan de CE norm voldoen, maar worden slechts bij steekproef getest.
Daarnaast zijn de normen ook niet altijd even streng.

Wat zendamateurs betreft: pas als het heel extreem wordt, komt het AT in actie. Een paar jaar terug (ik denk 5 a 10) begonnen er amateurs te klagen over extreme storing van de 144MHz amateurband. Wat bleek, een bepaald type nieuwe CV ketel braakte zoveel storing uit dat die van op honderden meters afstand (!) te horen was op de radio.

Omdat uit heel het land deze meldingen kwamen, en het zo een sterk signaal was dat je het in principe zelfs in het vliegtuig zou kunnen horen, is er uiteindelijk wat aan gedaan.

Verder moet je het als zendamateur vooral zelf uitzoeken. Alleen dit soort echt extreme gevallen worden aangepakt.

Zonnepanelen kunnen een grote ruisbron zijn, als ze goedkoop zijn aangelegd. Plus en min moeten altijd tegen elkaar aan worden aangelegd, zodat eventuele stoorspanningen elkaar opheffen, maar dat gebeurt vaak niet omdat het extra kabel (dus geld) kost in vergelijking met 'daisy chain' gebruik.

In ieder geval, als je storing wil zoeken, bouw dan even een AM detector in een FM ontvanger op de plek van de discriminantor. Dan hoor je een stuk beter de 'klank' van de storing en waar die vandaan komt met een richtantenne. Als nu blijkt dat het een lader is of wat dan ook, kan je best eens een belletje doen met het AT.

Ze zijn hulpvaardig, maar vooral op afstand, want het is niet echt een grote organisatie.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum