Ruisniveau FM band (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 20.09.2021, 11:02 (942 dagen geleden) @ Maurice

Vrijwel alle digitale en/of schakelende apparaten werken met blokgolven, die een breed frequentiespectrum hebben en dus op alle golflengten aanwezig zijn Evenwel moeten daartegen maatregelen genomen worden, dat noch via de ether, noch via de leidingen storing naar buiten komt. 100% gaat niet lukken als het niet in een hermetisch gesloten stalen doos zit, met uitgebreide maatregelen naar de in en uitgangen. Er is dus een norm hoeveel de ongewenste bijproducten aanwezig mogen zijn. Dat houdt in, dat ze binnen korte afstand gewoon waarneembaar cq te ontvangen zijn.
In een woning zijn de afstanden niet zo groot. Overal lopen leidingen en door het hele huis verspreid vind je tegenwoordig wel stoorbronnen. De kans is vrijwel 100% dat je daar op enigerlei manier last van hebt.
Laatst heb ik nog een storing in TV ontvangst verholpen. Bij de woning waar de last zichtbaar werd, was er niets veranderd of vernieuwd, geen computer etc. Moest dus van de buren o.i.d. komen. De antenne bekabeling van de cai bestond nog uit gewone coaxkabel met een gevlochten afscherming en de alom bekende plastic coax stekers.
Na het vervangen van de coaxkabel door een met dubbele afscherming, dus folie en vlechtmantel en het monteren van HF dichte stekers (in dit geval F-connectoren), was de storing verdwenen.
Ouderwetse toestellen met FM voldoen ook niet meer aan de huidige eisen. De tweepolige FM entree is vaak met een stukje lintkabel verbonden met het niet ingeblikte afstem gedeelte. Buiten de radio zit dan weer vaak een 75-300 Ohm trafootje, waarin ze van fatsoenlijke afscherming nog nooit hebben gehoord.
In deze tijd gaat het snel mis met de ontvangst, als niet alle delen van de ontvang installatie aan de huidige normen voldoen. Met een eigen ether antenne is het best lastig om buiten de stoornevel te komen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum