Erres KY595 - update (Techniek Radio/TV)

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 29.09.2021, 15:47 (940 dagen geleden) @ ejrietbergen

Hi guys

even een update over de Erres.

Toch aan begonnen, de kast is van de resten fineer ontdaan en gegrond, alle plastics zijn schoon en waar nodig geplakt, klankbord nieuw gezwart, zenderschaal schoon, kortom daar zit schot in.

Omdat de potmeters heel specifiek zijn voor dit toestel (en z’n kleinere zusje de KY594) en het vinden van een vervanging me dus kansloos leek, die het eerst aangepakt. Uitgebouwd, losgesoldeerd van de klankvormingsprint, uitwendig schoongemaakt en op de assen na om geen frictievet te verliezen kopje onder in de Isopropanol gehangen. Dat is succesvol gebleken, de wijzer van mijn AVO-meter loopt weer soepel met de loper mee, hoe langzaam je ook draait, zowel op de volume- als op de toonpot.

Voor de kleine as heb ik een messingbuisje gevonden met binnenin 4 mm en buiten 6 mm diameter, alleen nog een D in veilen en op de as vastzetten.
Ik denk dat ik daarvoor hetzelfde metaal gebruik als in de thermische zekeringen op de Philips-nettrafo’s: Rose's Metal. Dat heeft een smeltpunt van net geen 100 °C en is dus gevaarloos te gebruiken, en ook beter te verwijderen dan Loctite o.i.d. als dat nodig mocht zijn. Bovendien heb ik er nog een ons van liggen. (Als iemand wat nodig heeft om zo’n zekering te repareren stuur me dan even een mailtje, anders kom ik er nooit doorheen).

Gelijk even de C’s en R-en op die print nagelopen en een lekke keramische condensator tegengekomen (C503, 1 nF lekstroom 920 µA bij 500 Volt). In het schema en de onderdelenlijst wordt een 10 nF opgegeven, maar in de radio zit dus 1 nF (bruin, zwart rood, of is het oranje?).
Hij zit in de signaalweg voor de top van de volumepotmeter en ik vraag me af of je zo de lage tonen niet teveel afknijpt. Kan ik niet beter het schema volgen nu ik hem toch moet vervangen? Tegen de tijd dat ik naar het resultaat kan luisteren zit het afschermingsblik weer op de print en wordt het geheel weer door de voedingstransformator geblokkeerd.

Over de ontbrekende fluister- en netschakelaar ben ik nog aan het nadenken, ook hiervoor geldt dat het vinden van een vervangend exemplaar van het klavier niet voor de hand ligt. De fluisterschakelaar is een dubbel-om, de netschakelaar een dubbel-aan en die zouden dan door de toetshevels bediend moeten worden. Best een ingewikkelde puzzel. Als iemand een sloopexemplaar heeft waar ik de schakelunits uit zou kunnen halen houd ik me aanbevolen.

Overigens wel weer een nieuwe ontdekking gedaan: de EM84 flappert in de wind, omdat het (rubberen?) schoentje dat hem tegen de schaalplaat aanhield ontbreekt. Heeft iemand van jullie zoiets? Er zat er ook een in de Blaupunkt Stockholm dus ik denk dat dat een wat gangbaarder artikel is dan de potmeter of het klavier.

Tot zover, de volgende week zit ik op Rottumerplaat om met een groep vrijwilligers het strand op te ruimen, dus even geen gepruts aan radio’s. Ik geloof zelfs dat het journaal van acht uur daar pas om vijf over acht te ontvangen is.

Daarna weer moedig voorwaarts. Vrgr, EJ

--
Dingen moeilijk maken is makkelijk, dingen makkelijk maken is daarentegen moeilijk.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum