Condensator lektester en formeren (Techniek Overig)

door Evert Liewes @, Diemen, 30.09.2021, 23:33 (933 dagen geleden) @ ejrietbergen

Dank voor je vriendelijke woorden. Je schema van je mooie condensator lektester en HS voeding had ik nog niet eerder op internet gevonden.

Het gebruikte schema voor mijn condensator lektester en formerder is ontstaan uit verschillende schema's op internet. "Re-forming and testing of electronic capacitors" van T.W. Bennet in de "Radio Constructor" van Mei 1969 was het startpunt. Een artikel dat later ook in vele andere elektronica bladen is verschenen.

https://worldradiohistory.com/UK/Radio-Constructor/60s/RC-1969-05.pdf

Hierbij wordt middels een serie weerstanden een aflopende spanning gecreëerd. Hierna zijn er een aantal stroombegrenzingsweerstanden en een neon lampje om het formeer proces te volgen.

Condensator lektesters volgen een min of meer gelijke weg en meten de lekstroom met een kattenoog, een NE2 lampje of een analoge micro-ampère meter.

Inmiddels kunnen we zonder veel problemen een regelbare hoogspanningsvoeding bouwen, en dat kan dus de serieweerstanden voor de spanningsregeling vervangen.

Dat het lektesten van condensatoren met een op-amp micro-ampèremeter nog gevoeliger kan worden gemaakt, is te zien in de schema's van PA3ESY

https://www.pa3esy.nl/zelfbouw/lektester/html/lektester_set.html

en in het blad RAZzies van de zendamateurs uit Aalsmeer

https://www.pi4raz.nl/razzies/razzies201712.pdf

Om te komen tot een apparaat wat zowel condensatoren kan formeren als lek-testen, met een hoge nauwkeurigheid, heb ik de verschillende ideeën gecombineerd en wat aangepast aan mijn wensen.

De 1 K weerstand welke zo kort mogelijk aan de gate pin van de Mosfet is gesoldeerd, dient inderdaad om oscillaties te vorkomen, waardoor Mosfets snel het leven kunnen laten. Dit kan ook met kleinere weerstanden.

Je opmerking over de 10 uf condensator na de Mosfet snijdt hout. Blijft wel dat er na de Mosfet grote condensatoren getest worden, die een veel groter effect kunnen hebben op de spanningsregeling.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum