vraag over condensatoren AG4356F/00 (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 03.10.2021, 14:58 (908 dagen geleden) @ Prosper
Bewerkt door Maarten Bakker, 03.10.2021, 15:08

2000V condensatoren (doorgaans polypropyleen of ceramisch, polyester met die werkspanning is zeldzaam en mixed dielectric en papier zijn ongewenst) zijn op die plaats een goede vervanging.

Wil je het helemaal volgens het boekje doen, dan gebruik je Y2 of Y1 klasse condensatoren die specifiek bedoeld zijn om tussen "net" en "aanraakbaar" te plaatsen. Niet dat die zoveel beter zijn dan goede 2000V types, maar zolang het geen papiercondensatoren zijn, biedt de Y-klasse een klein beetje extra garantie dat het echt niet of niet echt misgaat als het foutgaat.

Iets technischer: De testspanning voor Y2 is 5000V voor een bepaalde korte tijd, maar de equivalente werkspanning ligt een stuk lager. Een 2000V condensator zou zomaar ook aan die norm kunnen voldoen, alleen is hij er niet specifiek op gekeurd of geconstrueerd. Verder zou een Y type altijd veilig (=onderbroken) moeten falen, maar hoe hard die norm is, weet ik niet. Ik ken eigenlijk geen Y klasse papiercondensator (zoekterm RIFA rookbom of Wima MP3) die daar na een aantal jaar gebruik nog gegarandeerd aan voldoet en die hebben toch de initiële tests allemaal doorstaan.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum