Draadantenne vraagjes. (Techniek Radio/TV)

door Patrick2 @, Antwerpen, 04.10.2021, 07:25 (17 dagen geleden)

Ik heb in een vorige topic al gewag gemaakt van de end fed half wave antenne die ik recent gespannen heb. De ontvangst op de midden- en lange golf is verrassend goed, zeker als je weet dat ie amper 7 meter boven de grond hangt.
Ik heb nog een draad gespannen boven het platte dak van de badkamer maar die is maar 5,5m lang. De ontvangst is redelijk maar "lang" niet zo goed als met de efhw. De bedoeling is om die korte antenne op de Kenwood R1000 te gebruiken om te "spotten".
Ik lees hier regelmatig dat meerdere draden parallel spannen betere resultaten geeft en ik heb nog een flink eind staalkabel liggen dus ik kan wel iets in mekaar steken.
Volgende vragen:
Hoe ver moeten die draden uit elkaar zijn? Zo ver mogelijk uit elkaar of is het afhankelijk van de frequentieband die je wil ontvangen?
Het dak is maar 6,5m lang, dus de antenne wordt korter, maximaal 5,5m vanwege de isolatoren. Ik zou naargelang de afmetingen drie draden willen spannen, geeft dat al een verbetering tegen eentje?
Ik kan geen aarding naar boven leggen dus ik zou de aarde van elektriciteitsnet moeten gebruiken maar dat is sterk af te raden. Ik kan wel een draad van een meter of 3 naar beneden laten hangen aan het uiteinde van de antenne als "counterpoise" en aan de mantel van de coax die naar de radio loopt vastmaken. Heeft dat zin?
Ik kan de antenne niet al te strak spannen om mechanische redenen, is het erg als die wat doorzakt?

Dit is een projectje dat ik graag voor het te koud word nog zou willen afwerken. Het dak opklimmen is een hachelijke onderneming dus het zou van de eerste keer meteen goed moeten zijn, vandaar de vragen.

Ik kijk dankbaar uit naar jullie inzichten.
Patrick


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum