Draadantenne vraagjes. (Techniek Radio/TV)

door PE1PJA @, Omgeving Venlo, 04.10.2021, 21:39 (17 dagen geleden) @ Patrick2
Bewerkt door PE1PJA, 04.10.2021, 21:54

Beste Patric,

getriggerd door de laatste reactie op uw vraag waar over de magnetisch component gesproken wordt ben ik van mening dat dit niet klopt, dit bereik je miz met een gesloten loopantenne.

Wat een draad-antenne aangaat; ik gebruik een draad van ca. 15 meter die op het dak aan een mast gemonteerd schuin naar beneden is gespannen hoogste punt schat ik 12 meter laagste punt 4 meter. De aanpassing naar coax 50 ohm (RG58) doe ik met een zgn MLB. Hier kun je daar o.a. meer over vinden. De draad is 1.5 mm2 zwart installatiedraad nadeel is dat het wel rekt in de loop der tijd. Het werkt ook met dunner draad dat minder zichtbaar is. Ik geloof -voor alleen ontvangst- niet in speciaal DX draad en meer van dat soort toestanden. Met name voor uw ontvanger die een 50 ohm aansluiting heeft is dit een prima toepassing. Dit werkt prima. De MLB kun je zelf ook maken. kijk hier helemaal onder aan Heb je geen passende ringkern (ringkernen uit netfilters of computervoedingen zijn niet geschikt) kun je ook een ferriet staaf(je) gebruiken, werkt ook.

Met name voor midden en lange golf werkt een zgn Mini-Whip heel goed. Ik ontvang daar met name Grimeton op 17,2 KHz heel goed mee. (24 oktober is er weer weer een uitzending). Maar dat is natuurlijk geen draad antenne.

Mijn advies is experimenteren want wat bij mij goed werkt kan door omgevingsvariabelen bij u niet werken.

Hier een schemaatje als voorbeeld, de onderste is de "ferrietstaaf oplossing". De drie draden eerst twisten en dan om de staaf wikkelen.

[image]

--
jschatorapestaartjehome.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum