Draadantenne vraagjes. (Techniek Radio/TV)

door PE1PJA @, Omgeving Venlo, 05.10.2021, 22:52 (16 dagen geleden) @ S.Leunissen

Hallo Sander,
Conform je vraag probeer ik inhoudelijk te reageren, waarbij ik denk dat de kern zit in:

“Er wordt geschermd met het feit dat de "magnetic baluns" langedraad antennes minder storing zouden oppikken ivm de magneetcomponent ipv de elektrische.”

Verder wil ik opmerken dat ik geen oordeel heb over de werking van systemen van fabrikanten die je noemt in jou reactie. Ook was mijn commentaar niet kwetsend naar jou toe bedoeld.

Maar ik heb als volgt geredeneerd (en mogelijk heb ik het mis):
Een draad-antenne maakt gebruik van het elektrische deel van de radiogolf. Een MLB is volgens mij feitelijk “breedband” impedantie trafo. Dus als er storing is in de vorm van een elektrisch veld bereikt die volgens mij samen met het gewenste signaal de ontvanger. Het voordeel van een MLB zit hem volgens mij in de impedantie omzetting omdat je met een afgeschermde coax van 50 ohm naar de ontvanger kunt. Zou je de draad rechtstreeks naar een ontvanger leiden met een antenne ingang van 50 ohm (Zoals de R1000 van de vraagsteller heeft) dan pikt die draad bv. binnenshuis mogelijk –extra-storing op en door de misaanpassing heb je signaal verlies.

Kortom ik denk niet dat draad antennes met MLB minder storing oppikken maar door aanpassing en toevoer met afgeschermde kabel een betere signaal / storing verhouding hebben.

Feit is dat een loopantenne en ook een ferrietantenne de magnetische component van elektromagnetische golven (“radiogolven”) gebruikt. De storingen die we bij de ontvangst van radiogolven ervaren bestaat veelal uit elektrische velden. Daarmee is een loopantenne minder gevoelig voor “manmade noise”. Ook kun je door de loop te draaien de storing vaak verminderen.

Maar hier kun je heel wat bomen over opzetten. In die 40 jaar dat ik radioamateur ben heb ik een ding geleerd praktijk zonder theorie is blind, maar in de praktijk pakt het vaak anders uit. Ik heb hier veel last van storing. Het ene moment werkt de langdraad met MLB goed het andere moment heb ik betere ontvangst met de dipool met kippenlader voeding………. Je blijft experimenteren en dat is voor mij een deel van de hobby.
73, Jan

--
jschatorapestaartjehome.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum