dWeerstanden uitgangstransformatoren EL84 (Techniek Overig)

door Evert Liewes @, Diemen, 06.10.2021, 00:07 (10 dagen geleden) @ Goldline

De uitgangstrafo wijkt dus af van de gebruikelijke UL uitgangstrafo's voor EL84 in PP. Hij heeft een impedantie van 9K Raa en een UL tap op 18.5%. Niet getreurd de instellingen voor je versterker staan in de Unitran folder.

http://https://www.radiomuseum.org/dsp_multipage_pdf.cfm?pdf=unitran_1953.compressed.pdf

Ik heb de gegevens van tabel 12 netjes naast elkaar gezet om een meer overzichtelijk en leesbaar geheel te krijgen.

[image]

Unitran adviseert voor EL84 PP met de 9U13 uitgangstrafo een gezamenlijke kathodeweerstand van 130 Ohm. Dat is dus voor de twee kathodes samen. Een gebruikelijke constructie in oudere versterkers. Tegenwoordig gebruiken we vaak een kathode weerstand per eindbuis. Dan wordt de kathodeweerstand 260 Ohm per buis. Verder wordt er aangegeven dat er geen G2 weerstanden nodig zijn. De twee 100 Ohm weerstanden in de G2 leiding, kort gesoldeerd op de G2 pin, helpen tegen mogelijk oscillaties, die niet onbekend zijn in UL schakelingen.

Unitran uitgangstrafo's zijn prima, maar er is mogelijk dat bij toepassing van feedback een Zobel netwerk nodig van de hoogspannings invoer van de uitgangstrafo naar de anodeleiding aan iedere kant van de uitgangstrafo. Dit is ook te zien in het schema van de Unitran RPS12 versterker, die overigens wel een andere uitgangstrafo gebruikt.

https://nvhrbiblio.nl/schema/Unitran_RPS12.pdf


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum