Potmeter gezocht (Gezocht)

door Kees van Dijke ⌂ @, Heerlen, 08.10.2021, 19:41 (7 dagen geleden) @ Peter1952

Hallo Peter,

Dag Kees,

Ik heb bij verschillende radio’s de Philips potmeters door Preh vervangen, maar van deze verschijnselen nooit last gehad.
Het schelle geluid bij laag volume heb ik wel eens gehad, maar dat lag in deze gevallen aan slecht contact van de loper.
Als ik de as bewoog was het over.

Groeten,
Peter

Ik ben wat geluid betreft, denk ik, kritischer dan de gemiddelde burger en radio liefhebber. Die "tik" heb ik al vanaf mijn 12 jaar toen ik destijds al goed Hifi geluid hoorde. Ik heb dat nu nog en daarom valt me dat op. Zo liet ik onlangs een bandrecorder band opname van 1981 afspelen. In dat geval een radio opname van de Arbeidsvitaminen. Geluidskwaliteit is nog zeer goed, maar omdat ik nu CD's en zo gewend ben hporde ik vele kleine krasjes van de platen destijds.

Wat de parasitaire capaciteit betreft: Dat is vergelijkbaar alsof je een condensatortje van ca 10 pF tussen de loper en hot side van de potmeter soldeert. Je krijgt dan een loudness effect van de hoogste tonen.

Wat Philips en Preh betreft. Bij Philips zit er een overgangsweerstand tussen de tap en koolbaan, vandaar 2K7 en 120 nF. Bij Preh is dat stukje verzilverd en in principe 0 Ohm, dus 10K en 33 nF. Als ik de Philips potmeter door alleen Preh vervang, dan is het geluid te dof bij laag volume (te veel bas). Omgekeerd krijg je teveel hoge tonen.

Bij slecht contact werkt de loper alleen als capaciteit van ca. 10 pF en hoor je alleen hoge tonen.

groetjes,
-=Kees=-


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum