Potmeter BX462A 0.5M (toonregelaar) + oscillatievraagstuk (Gezocht)

door PA4MW @, 12.10.2021, 23:53 (3 dagen geleden)
Bewerkt door PA4MW, 13.10.2021, 00:01

Voor de restauratie van een Philips BX462a ben ik opzoek naar een NOS/vervangende 0.5M ohm potmeter t.b.v. de toonregelaar (onderdeelnummer 473.04). De oude heeft een onderbreking in het koolbaantje naar de aansluitlip. Prijs komen we vast uit :-)

[image]

Daarnaast wil ik om advies vragen. Want via dit forum kwam ik eerder aan een nieuwe potmeter. Echter, na plaatsing gebeurde er iets geks. De radio kwam in een soort oscillatiestand. Daarin begon de radio meer stroom te trekken met een interval van ongeveer 1 á 2 Hz. Daardoor zakte de spanning in, kwam weer terug, zakte in etc. Na meten bleek de potmeter een onderbreking te hebben in de koolbaan. Aan de kant van R21 (geel gemarkeerd).

[image]

Gekke is dat de potmeter voor plaatsing OK leek, al heb ik even kort gemeten. En dat het probleem vrijwel gelijk is aan het probleem met de originele potmeter. Nu heb ik de originele potmeter kunnen herstellen met grafietspray. Optisch wat minder mooi omdat de felsrand opengemaakt moest worden. Maar als quick fix werkt het prima. Toch zit dit me niet echt lekker.

Alle teer C's zijn vervangen (waren helaas écht te slecht). Verder R7a (was onderbroken, weerstand van 47K). Weet iemand hoe die oscillatie wordt veroorzaakt? En is het stukgaan van potmeter 2 nu botte pech, of zou er toch nog een probleem in de radio kunnen zitten dat de potmeter stukgemaakt heeft? Ik heb heel voorzichtig gesoldeerd, kan me bijna niet voorstellen dat het door het solderen gekomen is.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum