Niks meer op middengolf? valt wel mee (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 16.10.2021, 11:44 (895 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Storing is zoals al eerder gezegd het grootste probleem.

In het rijtjeshuis van mijn ouders heb ik prima MG ontvangst. 10 jaar terug zat er nog een zware ratel, zo sterk dat zelfs Arrow met z'n 200 of 300kw er last van had. Die is nu weg, en nu ontvang ik bijvoorbeeld Monique en Caroline ongestoord mits ik een ferriet of draaibare loop (Capte o.i.d.) gebruik. Met wat witte ruis hoor ik ook de zendertjes langs de friese ijsselmeerkust en uit alkmaar, en nog wat uit zuid-holland. En uiteraard de wat sterkere Britse zenders.

Met een 12m lange vertikale antenne en twee radialen als aarde, ontvang ik 2 zenders luisterbaar en 2 zenders zwakjes op een eenvoudige kristalontvanger.

Maar dit is niet de situatie zoals ik hem als 'gemiddeld' ervaar/ervaarde.
- In mijn studentenflat (jaren 60 bouw) in Osdorp kon ik niets ongestoord ontvangen
- In mijn studio (bouw 2015) in Groningen was er alleen bij het raam e.e.a. te horen, maar niets echt duidelijk genoeg om prettig en ongestoord naar te luisteren.
- In het vrijstaand huis van een vriend in Limburg (jaren 80? Met zonnepanelen), was er in het geheel niets waarneembaar
- Op het werk, zelfs bij het raam, slechts 1 zender waarneembaar.

Zit je op een ongestoorde plek in Zaandam, dan hoor je overdag zomaar 20 zenders op een goeie portable buitenshuis. Fantastisch!
Maar de realiteit is dat er op heel veel plekken - in mijn persoonlijke ervaring op de meerderheid van de locaties - gewoon teveel storing is. Je zult dan een buitenantenne moeten hebben, en dan geen draadantenne maar een draaibare en afstembare ferriet of loopantenne.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum