AVO mk1 buizentester afwijkende meetresultaten (Techniek Overig)

door edje123 @, 17.10.2021, 20:52 (1131 dagen geleden)

Hallo allemaal,

Ik hoop dat er hier mensen zijn met kennis van deze buizentester. Ik heb deze sinds een aantal maanden. Er zat een probleem in waardoor eindbuizen niet op gloei kwamen, kleine buizen wel. Ik heb daarvoor de tester voor een groot deel doorgelicht en een 2 problemen gevonden. De rolschakelaar heb ik volledig gedemonteerd en de contacten schoon gemaakt. Verder had de aan/uit schakelaar teveel weerstand. Ook deze schoongemaakt. Verder wat weerstanden vervangen die buiten de waardes waren gekomen.
Daarna de tester gekalibreerd volgens de handleiding. Alle waardes gemeten en afgeregeld. Geen afwijkingen tov de te verwachten meetsignalen.

En toch meet de tester met name ECC83 buisjes laag op anode stroom. Ik heb vergeleken met een ECC83 gemeten op een AVO mk4 tester, en inderdaad meet de anode stroom aan de lage kant. Als 1,2mA wordt gemeten op de MK4 meet ik met mijn tester 0,8-0,9 mA. Deze afwijking is te groot, en zou dit graag wat nauwkeuriger hebben. Overigens is de transconductance (mA/V) wel vegelijkbaar met de MK4 tester.

Ik weet niet zo goed meer waar ik moet zoeken.

Overigens heb ik de meeste componenten naast de weerstanden kunnen testen:
- de ampere meter geeft de juiste waarde aan
- De 3 selenium diodes meten nog redelijk:
de KG1 met 2V op een 1,8k in serie met de diode. De doorlaatspanning is dan 0,2V, sperspanning 1,98V over de diode.
De 16K9 met 20V op 10K in serie doorlaatspanning is 5,5V, block is 20V over de diode.
De 1/6A met 20V op 1K in serie doorlaatspanning is 1,22V, block is 19,4V over de diode.
De diodes lijken de verdachte, maar als ik deze vervang voor een 1N4004 zijn de meetresultaten niet heel veel anders.

Hopelijk heeft iemand nog tips waar te zoeken.

AVO mk1 buizentester afwijkende meetresultaten

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 17.10.2021, 21:21 (1131 dagen geleden) @ edje123

Lees even de manual goed door en probeer handmatig enkele stroom waardes
middels test weerstanden.

Hiermee kun je controleren of er wat loos is met meetcircuit.

Dat doe je zonder buis en enkel controle van de stroom meting.


Halver wegen enkele manuals te vinden.
2e deel Calibration procedures2 staat controle en afregeling
gevoeligheid.

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

AVO mk1 buizentester afwijkende meetresultaten

door edje123 @, 17.10.2021, 22:37 (1131 dagen geleden) @ Maurice

Je bedoelt een 180K weerstand tussen anode en kathode (op de meter), 250V anode spanning erop en de stroom door de weerstand meten?

AVO mk1 buizentester afwijkende meetresultaten

door Loek @, Exloo, 19.10.2021, 15:13 (1129 dagen geleden) @ edje123
Bewerkt door Loek, 19.10.2021, 15:23

Hallo edje123??? (kan dat niet met je echte naam)

Zowel de AVO MK4 Als de MK1 werken met een volledige wisselspanning die tussen de Kathode en Anode van de buis aangesloten wordt.

Als je twijfelt over de nauwkeurigheid van de aanwijzing dan kan dat de volgende oorzaken hebben:

1e
De ingestelde negatieve rooster spanning is niet juist

2e
Er loopt wel de juiste stroom maar de meter geeft om wat voor reden een verkeerde waarde aan.

3e
Er loopt de juiste stroom zoals deze is aangegeven door de meter. Maar de waarde kan verkeerd zijn volgens de data van de buis. Een reden kan dan zijn een te veel afwijkende gloeispanning maar ook nog vele andere oorzaken bijvoorbeeld een buis met een afwijkende gevoeligheid. Je gaar er nu vanuit dat de AVO MK4 de juiste waarde aangeeft maar dat hoeft natuurlijk niet.

Om nu achter de oorzaak te komen moet je beginnen met een mA meter in serie te schakelen tussen de anode naar de buisvoet. Bij de AVO MK4 is dit makkelijk te doen omdat daar twee brug verbindingen boven op de meter zitten die je kan onderbreken.
Bij de MK1 weet ik niet hoe dit uitgevoerd is. Eventueel doe je dit met een externe buisvoet. De externe meter moet op mA DC staan. De te testen buis werkt als een gelijkrichter dus de aangeboden wissel spanning zal alleen gedurende de positieve helft geleiden. De interne meter en ook de externe meter meten dus de helft van de oorspronkelijke waarde zoals deze op de interne meter staat. Dus als de AVO MK1 bijvoorbeeld 10 mA aangeeft dan zal de externe meter de helft moeten aangeven (gemiddelde waarde).

Zo kan je dus de punten 2 en 3 (hierboven genoemd) controleren.

Ook de negatieve rooster spanning kan je meten ten opzichte van de kathode. Ook hier moet je rekening houden met het feit dat deze spanning enkelvoudig gelijkgericht is en dus de halve waarde op je externe meter aangeeft. Zo kan je dus punt1 controleren.

Overigens is het vergelijken van resultaten tussen buizentesters een zeer spannend gebeuren. Ik heb heel wat metingen vergeleken tussen buizentesters. En er was altijd wel een verschil dit is geen absolute wetenschap.

Ik heb geen ervaring met de AVO MK1 maar zag in een zeer slecht leesbaar schema dat de anode spanning standaard 75 Volt is? Of kan je deze instellen?

Met vriendelijke groet,

Loek

AVO mk1 buizentester afwijkende meetresultaten

door edje123 @, 22.10.2021, 13:23 (1126 dagen geleden) @ Loek

Dank voor je uitgebreide bericht Loek, hier kan ik verder mee.
Wat mijn naam betreft: die was al bezet, dus dan moet je er maar wat van maken.

Ingaande op je punten:
1. De ingestelde negatieve rooster spanning is niet juist:
De roosterspanning werkt ook met een correctie factor om deze conversie van wissel naar gelijkspanning te maken. Die correctiefactor is 0,525. Om een roosterspanning van -2V te krijgen moet ik dus 1,05 Volt meten als de meter op -2V staat ingesteld. Dat is het geval. Enige wat daar mis kan zijn is dat de vorm van de wisselspanning afwijkt en de correctiefactor niet meer juist is. Dat zou ik dan met een scope moeten meten (heb ik niet).

2. Er loopt wel de juiste stroom maar de meter geeft om wat voor reden een verkeerde waarde aan:
heb de meter los gehaald en deze mbv een lab voeding en een weerstand gevoed. Geeft exact de juiste waarde aan

3. Ik zal inderdaad moeten gaan meten, maar ook hier geldt dat als de vorm van de wisselspanning vervormd is de correctiefactor niet meer juist is lijkt me. De metingen die ik heb gezien aan de AVO laat geen mooie enkel gelijkgerichte wisselspanning zien.
En als ik de spanningen meet met een rms voltmeter kan deze natuurlijk ook een verkeerde waarde af geven.

Wat me is opgevallen dat de buisjes met een lagere anode stroom (zoals de ECC83) een grotere afwijking hebben dan de buisjes die een grotere stroom trekken (bijv ECC88).

Ik ga zondag meten, maar als daar niets afwijkends uit komt denk ik dat er met een scope gekeken moet worden (die ik niet heb).

AVO mk1 buizentester afwijkende meetresultaten

door Loek @, Exloo, 22.10.2021, 16:53 (1126 dagen geleden) @ edje123

Hallo Ed,

Ik weet niet wat jou technische kennis is dus als ik iets schrijf dat voor jou al bekend was dan sorry hiervoor.

Als eerste is belangrijk met wat voor meetinstrument je meet. In de periode dat deze buizentesters gemaakt zijn waren er nog geen elektronische meters. Alles werd gemeten met een AVO-multimeter zoals de AVO-8 meter. Dus een gewone draai spoel meter. Deze had geen last met het omgaan van pulserende spanningen. De zogenaamde crest factor van een elektronische meter kan vaak niet om gaan met een half sinusvormig signaal. Ik zeg niet dat dit in jou geval van toepassing is maar het kan wel.

De negatieve spanning zelf bestaat meestal uit twee gelijke negatieve helften. Dus in de tijd gezien zal er een negatief signaal op het eerste rooster staan en dan staat op de anode een positieve spanning. In het tweede gedeelte van de sinus zal er weer een negatieve spanning op het rooster staan maar nu staat er op de anode ook een negatieve spanning. Men zegt dat dit gedaan is om te voorkomen dat het eerste rooster , door het ontbreken van een positieve anode, stroom zou kunnen gaan trekken.

Hieronder zie je een foto van wat op het rooster staat en een foto gecombineerd met de anode stroom.

[image]

[image]

Dus je kan niet zonder meer de negatieve spanning meten. Je moet daarvoor dus een onderbreking maken in de tweede gelijkrichter diode die deze spanning maakt. Bij de overige AVO buizen testers zit daar een brugje voor dat je kan losschroeven.

Verder weet ik niet wat de status is van jou buizentester. Maar als daar nog de originele dioden in zitten dan zou ik deze eerst goed controleren op lek. Voor een meetapparaat vind ik het verstandig om daar moderne dioden in te zetten. Maar als je alles origineel wil houden dan dus controleren.

Je hebt de meter gecontroleerd met een DC-LAB voeding. Maar in de praktijk krijgt hij een halve sinus stroom. Beter is dus een AC voeding te nemen met een enkele diode gelijkrichting een serie weerstand en dan kijken wat jou meter en een test meter aangeven.

Verder denk ik dat de sinusvorm niet zo vreselijk veel veranderd is in jou apparaat waardoor deze verschillen komen.

Met vriendelijke groet,
Loek

AVO mk1 buizentester afwijkende meetresultaten

door edje123 @, 10.12.2021, 15:01 (1077 dagen geleden) @ Loek

Nou, ik ben er even mee in de weer geweest (om het apparaat een beetje te doorgronden ben je wel even zoet), een hoop zaken gemeten, en ik ben er inmiddels achter wat het probleem is, alleen niet de oplossing.

Achterop de AVO zit een anode stroom onderbreking. Die kan eruit en daarmee kun je de anode stroom dus meten. Dat had ik al gedaan, want dat is onderdeel van de calibratie.
Die meet ik met een Avometer 21, dat is een ouderwetse draaispoelmeter.

Vervolgens natuurlijk de roosterspanning vs de anode stroom: Bij een ECC83 moet deze getest worden op -2V volgens AVO. Je kunt dan meten met een moderne meter wat de negatieve roosterspanning is mbv de correctie factor (AC naar DC). Deze is 0,52 volgens Avo, dat betekent dus 1,04V. Dan is de anode stroom aan de lage kant in vergelijking met andere testers, maar die zijn allemaal niet gecalibreerd, dus voor wat het waard is. Ik heb dus het vermoeden dat de 0,52 factor meer richting de 0,5 gaat, dan is de anode stroom wat hoger en meer in lijn van wat ik zou verwachten.

Daarna moet de stijlheid worden ingesteld, bij de AVO test je dat door 1 volt extra op de grid te zetten en meten wat de extra anode stroom is geworden. Dat is dan de waarde voor mA/V.

Ook deze +1V roosterspanning moet worden ingesteld. En eigenlijk is deze over het gehele bereik constant tot beneden de 2V roosterspanning (instelling op de AVO).

Een schema van deze schakeling vindt je hier:

https://www.radiomuseum.org/images/schematic-medium/avo_ltd_london/valve_characteristic...

Als de schakelaar wordt overgehaald wordt er 1 volt bij de negatieve roosterspanning op gezet en zo kun je de stijlheid meten.

Alleen zoals gezegd beneden de 2V wordt de +1V steeds lager totdat er bij een roosterspanning van -1V er nog maar +0,78V (0,41 gemeten/0,52)) wordt op gezet ipv 1V waardoor de gemeten stijlheid lager is dan in werkelijkheid.

Bij een instelling van 0V grid spanning en het indrukken van de mA/V knop staat er nog steeds -0,1 volt gemeten (-0,2V gecorrigeerd) op de grid.

Ik snap niet zo goed waar dat vandaan kan komen. De spanningen van de trafo blijven constant tijdens het indrukken van de mA/V knop.

Iemand een idee waar dat vandaan zou kunnen komen?

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum