Een leuke aanwinst. Ik raak niet wijs uit het aflezen. (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 21.10.2021, 12:37 (917 dagen geleden) @ Patrick2

Je kunt de fijnafregeling op alle banden gebruiken om een station goed helder te krijgen, maar een geijkte schaal heb je vrijwel nergens.
De getallen die op de fijnafstemschaal staan, zijn bedoeld om specifiek stukjes van de amateurbanden exact te kunnen afregelen. Uiteraard kloppen die getallen alleen, als de hoofdschaal exact op de plek staat die de ontwerpers daarvoor hebben bedacht. Hier is een foto van de schaal van de Jennen Trio JR-102 die hetzelfde idee heeft maar dan met een rechte schaal, dat is misschien iets makkelijker te zien:

[image]

De fijnschaal (onderste deel) heeft twee stukken voor de 40m band, gemarkeerd B1 en B2. De bedoeling is dat schaal B1 exact weergeeft, wanneer de wijzer van de hoofdschaal bij de B1 markering staat. Je ziet dan aan de subschaal, dat die methode van exact werken alleen maar op een paar stukjes band beschikbaar is. De 7410 zit daar niet bij, omdat de 40m band een keer verplaatst is. Het was ooit 7000 tot 7100 voor amteurs en 7100 tot 7300 voor omroep. Is nu: 7000 tot 7200 voor amateurs en 7200 tot 7600 voor omroep.
Volgens de gebruiksaanwijzing van de Jennen is een nauwkeurigheid van ca 5kHz op de amateurbanden haalbaar.

Voor normale mensen is het natuurlijk vrijwel onmogelijk om die hoofdwijzer op 1kHz nauwkeurig op de goeie plek te krijgen! Zet je de wijzer gewoon op de B1 dan kun je erop rekenen dat je er 20kHz naast zit en zoveel wijkt dus je fijnafstemming af. Sommige toestellen hebben een ijkoscillator ingebouwd die op veelvouden van 100kHz een "raster" neerlegt.
Heb je die niet (of heb je het los leverbare kristal er niet in) dan moet je proberen, door gokken en bekende stations te gebruiken, de plek op de schaal zo precies mogelijk te markeren.
Je zult waarschijnlijk veel meer plezier en gemak van je ontvanger hebben als je nog even een tientje investeert in een digitage frequentieteller. Afstemmen met 0,1kHz precisie op alle plekken of de kortegolf.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum