Radios verzenden omdat het niet anders kan (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 26.10.2021, 01:29 (918 dagen geleden) @ Boudewijn

Wat een genuanceerde, goed onderbouwde mening ;-) daar heeft de topicstarter echt wat aan.

Verzenden moet je vermijden als het kan. Maar niet iedereen heeft het privilege van een auto en rijbewijs, de tijd om een dag in het OV te zeulen, of iemand die voor koerier kan spelen.

Een goed ingepakt toestel kan best wat hebben. Ik heb al een tijd geen radio's verzonden, maar alle radio's die ik ooit verzond zijn in goede staat aangekomen.
Ik denk dat de kans op schade rond de 1:50 ligt - ik heb één keer een apparaat gehad dat met een printbreuk is aangekomen bij de ontvanger. Maar dat ging dat ook naar het buitenland.

Het ene toestel is het andere ook niet. Een lichte DKE is goed te versturen. De jaren 50-60 bakelietjes willen ook wel, met hun stevige kastjes. Maar de 203u en andere philips oorlogsradiootjes? Zou ik niet aan beginnen. Die hebben érg dunne kastjes. Ook de grotere bakelieten toestellen zoals de bx310a of de 461a zullen door de relatief zware chassis sneller in de problemen komen.

Houten toestellen zijn aanzienlijk steviger. Daar is het grootste risico dusdanig grote klappen dat de schaal breekt. Maar zelfs die zijn te ondervangen, door een dikke schokdempende laag.

Ik heb altijd goede ervaringen gehad met stevige krantenproppen. één prop per blad. Simpel maar effectief. Voor een houten radio gingen er al gauw 3 a 4 doordeweekse kranten in de doos. Proppen tot de doos bol staat, en dan de doos aan alle randen verstevigen met degelijke verpakkingstape zodat ie niet openbarst door het gewicht van de radio en de spanning van de proppen.
Eventueel nog een stuk karton of hardboard om te kant waar de schaal zit te beschermen tegen schoenen met stalen neuzen enzo.

De proppen zijn zwakker dan het gemiddelde verpakkingsmateriaal. Dat betekent dat de radio in de doos 'doorzakt' als ie écht een harde smak maakt. De deceleratiekrachten worden geabsorbeerd door de vervorming van de proppen. Het nadeel is dat er maar een beperkt aantal keren geabsorbeerd kan worden totdat er zoveel lucht uit de proppen is verdwenen, dat ze niet meer werken. Maar tot nu toe is alles goedgegaan.

Koop je van een verkoper met dezelfde filosofie als ik (en andere radioverzamelaars), dan is het naar mijn mening het risico waard.

Zou ik een buizenradio durven laten verzenden door de gemiddelde marktplaatsverkoper? Tsja... Er zitten goeien en er zitten kwaaien tussen. Ook op het gebied van toestellen die niet zo mooi zijn als op de foto lijkt, of ontbrekende onderdelen enzo.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum