Philips comm.ontv. 8RO501 / 52P (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 10.11.2021, 15:44 (898 dagen geleden) @ MartijnR

Overigens verbaas ik me erover dat Philips in de '60ger jaren nog dit soort ontvangers bouwde. Het principe is van de AR88 van 20 jaar daarvoor.

De ontvanger is in layout geen kopie van de AR88, de 8RO501 is een dubbelsuper en dat was de AR88 niet.
De 1e MF van de 8RO501 was 2MHz + of - 455kHz. Dat kun je opmaken uit het schema want daar staat een Xtal van 2MHZ getekend voor de oscillatorfrequentie ten behoeve van de 2e mixer.
De BX925A, de voorganger van de 8RO501, was een enkelsuper en die leek veel meer op de AR88.

Was er nog een markt voor dit soort, toen al behoorlijk ouderwetse ontvangers?

Daar was zeker een markt voor, denk bijv. aan scheepvaart- en kuststations, alhoewel Philips daar nooit een grote speler is geweest. Dat de scheepvaart een markt was kun je zien aan de frequentiebereiken. Bij de 8RO501 begint het laagste frequentiebereik bij 225 kHz en iets hoger zat de band met LG peilbakens t.b.v. plaatsbepaling (GPS bestond nog niet). Dat plaatsbepalen geschiedde met een peilraam.
Scheepsontvangers waren niet per sé super geavanceerd, dat was niet nodig.
Wat me wel opvalt is dat de ontvanger voor de mengtrappen en de productdetector (ook een mengtrap) 'ruisbuizen' bevat. Dat zijn ECH81's en die hebben met hun vele roosters geen optimaal ruisgetal.

Van Collins, Racal en R&S waren al veel geavanceerdere ontvangers op de markt.

Dat waren, als je de generatiegenoten er naast legt, doorgaans veel geavanceerdere ontvangers die ook vaak voor de militaire markt bedoeld waren met z'n, ten tijde van de koude oorlog, andere eisen.

Vr. groet, Ron

--
PA0RKG.....even if the plate glows red, the tube isn't dead !!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum