Status update Erres KY595 (Techniek Radio/TV)

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 16.11.2021, 11:27 (15 dagen geleden)

Hi guys

Het is even geleden, maar ik ben weer wat verder met dit apparaat.

Alle verlopen/verdachte onderdelen op de hoofdprint zijn vervangen. De bekerelco is opnieuw gevuld met 2 x 47 µF en van een nieuw opschrift voorzien.
[image]
Alle aansluitingen op de hoofdprint zijn van printpennen voorzien om het uit- en inbouwen wat makkelijker te maken: je weet niet hoe vaak het ding er nog uit moet voordat alles werkt.

Help me onthouden dat ik NOOIT meer een radio met een printplaat van rond 1960 ga restaureren. Als je met je soldeerbout in de buurt komt springen de printsporen al van de plaat. Ik gebruik een boutje van 30 Watt zonder franje waar ik nog nooit problemen mee heb gehad, ook niet met de maar iets nieuwere Blaupunkt Stockholm.
Rampzalig, maar uiteindelijk met een spalkje hier en daar wel opgelost.

Het beste nieuws is nog wel dat ik de netschakelaar heb kunnen vervangen door een dubbelom miniatuurschakelaar met middenstandje. De hevel daarvan maakt van “aan” naar “uit” maar een slag van 6 mm, precies als het nog aanwezige plaatje waarop de oorspronkelijke contacten hebben gezeten.
In dat plaatje een gat geboord voor de hevel en de schakelaar gemonteerd op een stukje alu-plaat dat met secondenlijm in het frame van het klavier zit geplakt. De ontgrendeling van de knoppen functioneert naar behoren en ik meen de grootste hobbel nu wel te hebben genomen.
[image]

Omdat ik het toch wat zonde vond van een Mullard EZ81 uit 1969 een nieuwe gekocht van JJ (voormalig Tesla). De Mullard houd ik wel in reserve voor als er nog eens een klassieke VOX AC30 o.i.d. voorbij komt.

De schaalverlichting is vervangen door een LED-stripje dat is bedoeld voor een 5 Volt USB-voeding en aangesloten op de voeding die ik voor de BlueTooth-adapter heb gebouwd. Op het uitgespaarde vermogen kan BlueTooth draaien zonder dat de trafo net iets teveel z’n best moet doen. Bijkomend voordeel is dat de belichting met zes LEDjes veel gelijkmatiger is verdeeld dan met één lampje in het midden.
[image]
De achterplaat heeft een etmaal in de buitenlucht doorgebracht (relatieve luchtvochtigheid 99,9%, het is ideaal achterplatenweer) en ligt nu gesandwicht langzaam te drogen in de hoop dat die daardoor weer vlak wordt. Met dank aan de Tips en Truuks!

Nu de hoofdprint terugbouwen en testen, we naderen de eindstreep.

Als altijd benieuwd naar jullie reacties, vrgr, EJ

--
The price of reliability is the pursuit of the utmost simplicity.
It is a price which the very rich find most hard to pay.
Sir Antony Hoare, 1980


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum