AVO two panel buizentester vraagjes (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 24.11.2021, 17:20 (6 dagen geleden)
Bewerkt door Hans Op den Camp, 24.11.2021, 17:29

Geacht forum,

Al zeven jaar ben ik in het bezit van een van de eerste AVO buizentesters, de uit twee panelen bestaande "AVO Valve Tester" uit 1936, ook wel eens de "two panel tester" genoemd.

Ik heb destijds de tester open geschroefd en was ik onder de indruk van de kwaliteit van het geheel en het vele handwerk wat er is verricht om zo'n mooi meetapparaat te kunnen bouwen. Ook viel het mij op dat de isolatie van de bedrading al het moderne uiterlijk van kunststof had en niet van rubber was zoals in radiotoestellen uit die tijd gebruikelijk was. Het mocht wat kosten denk ik.....
De volgende foto's tonen het binnenwerk van de beide panelen van de two panel tester:

[image]
[image]

Helaas ontdekte ik dat de 9-aderige verbindingskabel tussen beide panelen aan het gedeelte met de unit met de 9 instel wieltjes nog maar aan 3 draadjes vast zat en werd het een hele klus om de overige 6 weer op de juiste plaats van de selector vast te solderen.

Waarom een hele klus? Omdat de kleuren van de 9 draadjes niet overeenkomen met de originele documentatie. Dus was het een hele puzzel en hoop ik dat ik er geen fout mee heb gemaakt:

[image]

Een draadje verkeerd aangesloten en de tester werkt niet naar behoren.....en dat doet hij momenteel helaas ook niet. Zijn die 3 originele sigarenbruine condensatoren op de eerste foto soms ook verdacht?

Tenslotte nog een vraag: Ik vond een data manual https://frank.pocnet.net/instruments/AVO/MF/100815_AVO_VDM_17.pdf en kan je die voor elke AVO buizentester gebruiken?
Best wel jammer dat er geen Nederlandse gebruiksaanwijzing voor de AVO Valve tester bestaat. Nou ja, een mooie gelegenheid om mijn school Engels weer eens te oefenen ;-)

En tot besluit nog een op internet gevonden Youtube filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=mWOwcgu-lYw

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum