Voortgang BX660X-tuner project (Techniek Overig)
Vorige week schreef Theo/Radiowizzard over zijn FX807, een radio met de fantastische tuner die ook in de BX660X (en enkele andere modellen) zat. Met die tuner heb ik een leuk projectje gemaakt, er komt steeds wat verbetering in en hier is een samenvatting en update.
Het "avontuur" begon in 2018 toen ik op de beurs voor 3 euro eigenaar werd van deze "locomotief", de tuner uit de BX660X. Helaas de 660, dus europa-versie, ik had nog iets liever de 665-versie gehad met Tropenband ipv Lange Golf. Maar helaas, je hebt het op de beurs niet altijd voor het kiezen. De Locomotief heeft een zesvoudige afstemcondensator. Drie voor Lang/Midden en drie kleintjes voor de kortegolfbanden.
Mijn doel was een kortegolfradio te realiseren waarmee deze legendarische tuner weer tot leven werd gewekt en al gauw had ik een schetsje gemaakt van wat er allemaal in moest zitten:
Het MF signaal uit de locomotief gaat naar een als MF plus detector gebruikt IC TA7642, gevolgd door een kleine versterker. Dat is uiteindelijk een LM386 dingetje geworden. Een schaal had ik natuurlijk niet, maar de tuner heeft digitale afstemindicatie gekregen. Een cymometer van Ali, gevoed met een eigen voedinkje en signaal afgetakt van de oscillator. Verder is er een +6 voeding voor de versterker en een -9V voor de RF gain, deze spanning gaat naar de AGC input van de tuner. De drie gelijkspanningsvoedinkjes hebben allerie een enkele diode vanaf de gloeiwikkeling en dan afvlakking met elco's. De Hsp voor de tuner komt uit de Hsp wikkeling van de trafo, heeft twee diodes en de elco-bus achter de trafo.
Zo ziet het chassis er uit:
De afstemknop heeft tien slagen nodig om van de ene naar de andere kant te gaan. Met de cymometer kon ik heel precies de afstemkromme opmeten, en zien dat de speciale platen van de KG condensators inderdaad een fantastische spreiding van de 49, 41, 31, 25, 19 en 16m band.
De cymometer werkte eerst slecht op K1, nauwelijks op MG en helemaal niet op LG. Dit heb ik gelukkig succesvol opgelost: na een jaar kwam ik er achter dat ik twee draden van de ingang van de cymometer had verwisseld. Hoe dat ooit op K2 en K3 wel heeft kunnen werken is me een raadsel.
Met de luidspreker in de zijkant klonk het toch erg beroerd (zeker als de radio in een kast staat) dus deze week nog even een speakertje in de voorkant gezet:
En ondertussen blijkt, dat deze Frankenradio wat meer aandacht vraagt in de bediening dan een fabriekstoestel, maar dat er toch heel leuke dingen mee te ontvangen zijn.
Voor de meeste stations is de stand van de RF regeling nauwelijks van belang, omdat de TA7642 zelf ook een enorm regelbereik heeft, en als je de RF harder zet gaat hij gewoon MF minder versterken. Toch kun je bij sterke stations (zoals hier Paradijs) wel overloading krijgen op een draadantenne.
De radio werkt prima op een draadantenne van 20m, dan zet ik de RF op minimaal, maar ook heel goed op raamantennes dan zet ik de RF juist maximaal. Dan is bijregelen van de RF vrijwel nooit nodig.
De selectiviteit is heel bruikbaar, ik kan bijvoorbeeld in de avond Radio Paradijs op 1467 en Lyca Radio op 1458 (zie foto boven) apart van elkaar ontvangen zonder dat ze elkaar storen.
Toch is de MF filtering nog wel iets wat ik aan wil pakken. Ik denk dat de filtering iets te breed is, want als ik een KG station beluister in een band met veel zonnepaneelstoring, hoor ik erg veel storing erdoor. En ik denk dat de vorm van de doorlaat ook niet erg goed is, want je moet vrij precies op de zender afstemmen om goed onvervormd geluid te horen.
Op Langegolf (148-430kHz) is de prestatie erg slecht. Ik hoor alleen de twee sterkste stations, BBC 198 en RTL 234. Maar op Middengolf is veel te horen, vooral 's avonds natuurlijk. De MG loopt door tot 1705kHz, waardoor ik ook piraten in de 180m band kan beluisteren.
Op de 41 en 49m doet de radio het erg goed op de langdraad maar ook op mijn raamantennetje E3 (opvolger van de E2).
En tja, een kartonnen doos als kast is nog niet helemaal het einde... Ik had al een luidsprekerkast gekocht maar die was per ongeluk toch te mooi om te "slopen" voor dit project... Dus een andere kast staat nog op mijn lijstje voor de volgende NVHR beurs.