Voortgang BX660X-tuner project (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 25.11.2021, 10:02 (6 dagen geleden) @ radiowizzard
Bewerkt door gerard, 25.11.2021, 10:10

Alleen wat ik nergens kan vinden is of er een Offset is voor de middenfrequentie?
Telt hij deze er automatisch bij op of er af?
En is deze eventueel instelbaar?

Ja, ja en ja.

Achterop de cymometer zitten twee knopjes waarmee je door een mini-menuutje kunt wandelen. Je kunt instellen of de offset erbij of eraf moet (om te kiezen tussen upper side of lower side injection van het oscillatorsignaal) en hoeveel de offset is.

Er is ook nog een instelling die bepaalt wat de resolutie is, 10Hz of 100Hz. Vor het afstemmen van een radio is 100Hz, dus 1/10 kHz, het prettigst. Dan heb je ook voor een kortegolfradio altijd genoeg aan een display met 6 digits.

Gebruiksaanwijzing doen ze niet aan natuurlijk, dus je moet zelf een beetje uitfigilieren hoe je het instelt. Maar gelukkig is er niet veel mogelijkheid om het verkeerd te doen. En als je het eenmaal hebt ingesteld werkt het daarna perfect, ook als je de unit uitzet en weer aan blijft het geheugentje staan.

Ze bestaan met blauwe, groene en rode cijfers en ik koop ze meestal voor 8 a 10 euro bij Ali, ze werken dan tot ongeveer 60MHz. Maar nu zie ik ze even niet op hun site (maar Goldline wel zie ik net). Je kunt nog even kijken vanaf dia 26 in deze presentatie over Nauwkeurig afstemmen.

O ja, en dan nog even dit. Hoe kon ik zo stom zijn om de cymometer aansluitingen te verwisselen en dat pas een jaar later te merken? Er zitten twee identieke kabeltjes bij met een printcontactje en een rood en zwart draadje. Aan de POWER kant moet je er eentje insteken en dan is zwart de min, is ook massa van het ding, en rood is plus. En aan de SIGNAAL kant prik je de andere in maar daar is rood de nul en zwart input! Even opletten maar ik heb al vijf van die dingen correct aangesloten. Braaf had ik nu die zwarte aan chassis gemaakt, dus signaalingang kortgesloten, en die rooie naar m'n oscillator gevoerd, dus de oscillator via een koppelcondensatortje en een draad boven het chassis geaard. Hoe dat nog half kon werken...
Als jullie vinden dat ik een schop onder mijn kont verdien hiervoor moet ik jullie even aan de afstandsmaatregel herinneren die sinds deze week weer van kracht is....


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum