Uitgangstransformator of wikkelgegevens voor Philips AM3 (Gezocht)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 01.12.2021, 16:50 (880 dagen geleden)

Beste forumlezer,

Enige tijd geleden was ik op zoek naar een spoel voor de Philips zelfbouw radio AM3. Ik heb wat spoelen toegestuurd gekregen en heb daarmee wat geëxperimenteerd, helaas was ik met de gevoeligheid op middengolf niet tevreden, het moest beter kunnen. Een tijdje terug vond ik een Duits toestel met een spoel op het toetsenblok die erg veel leek op de verbrande spoel en waarbij de secundaire kant dezelfde zelfinductie had als bij het verbrande exemplaar (primair was verbrand). Na montage hiervan werkt de radio weer op alle golflengtes en nu ook behoorlijk gevoelig op middengolf.

Het volgende probleem is de uitgangstrafo. Deze is ooit vervangen door een andere en dat werkt niet goed, de versterker oscilleert. Blijkbaar heeft dat te maken met de terugkoppeling die nu gemakshalve aan massa is aangesloten.

[image]

Zoals op het schema te zien is heeft de trafo aan de secundaire kant een extra wikkeling. Het typenummer van de trafo is 5181:

[image]

Dit nummer zegt mij helemaal niets, het lijkt zelfs geen standaard Philips nummer. Als ik ga zoeken vind ik wel deze foto:

[image]
Foto met dank aan PA3ESY

Als toevoeging staat op de trafo gestempeld V445. Ook dat lijkt niet echt op een Philips nummer.

Ik wil graag de radio weer in min of meer originele staat terug brengen en zoek de trafo. Een andere mogelijkheid is de wikkelgegevens, zodat ik de trafo kan namaken. Dit laatste is uiteraard veel meer werk :-(

Een goed bruikbaar alternatief kan natuurlijk ook, maar dan moet het mechanisch ook passen. Een ander alternatief is dat ik de laagfrequent versterker ga verbouwen naar een versie zonder deze terugkoppeling, maar ook dat gaat ten koste van de originaliteit en doe ik liever niet.

Ik ben benieuwd of iemand mij kan helpen.....

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum