zelfbouw raamantenne VLF 17,2 KHz (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 10.12.2021, 12:24 (867 dagen geleden) @ S.Leunissen

Een van de belangrijkste dingen is dat je een 'normale' verhouding tussen de spoel en de condensator neemt.

Je kan een kleine loop van een paar windingen resonant krijgen door simpelweg een dikke condensator parallel te zetten in de orde van 100nF. Maar dat komt de effectiviteit niet ten goede.


Mijn tweede loop bestond uit een raam, 75x75cm, bewikkeld met 24 aderige computer bandkabel. Met enkele tientallen nF werd die resonant. Die werkte al een stuk beter. De Q (kwaliteit/bandbreedte) was redelijk goed.

Beter ga je voor iets dat nog wat groter is. Haal bijvoorbeeld 4 meter bandkabel, op een raam van 1 bij 1 meter. 24 windingen normaal wikkeldraad kan ook, maar de bandkabel is lekker eenvoudig te gebruiken.

Voordeel van de bandkabel is dat je 'm los kan halen van de loop, en de loop in kan klappen om hem compact op te kunnen bergen. Met normale wikkeldraad die vast gemonteerd zit op de loop, is dat lastiger.

De uitgangsspanning van een loop is direct gerelateerd aan zijn oppervlakte. Maar mijn ervaring is dat de signalen van een 1 meter loop al hard zat zijn. In mijn persoonlijke situatie wordt de ontvangst beperkt door de storing van elektra, niet door een te zwak signaal.

De aanpassing naar 50 ohm doe je door een koppellus te maken van ongeveer eenderde van de diameter van je loop. Die plaats je tegenover de afstemcondensator.
Dat komt verder niet zo nauw, het gaat immers om ontvangst. Is ook eenvoudig mee te experimenteren.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum