Vervanging UBL21 ingebouwd in 207U-10 (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 17.12.2021, 16:23 (859 dagen geleden) @ Kees52

Zeker zo laten. Dit is wel heel bijzonder.

Dat zijn twee buisjes, waarschijnlijk Wehrmacht RV12P2000 buisjes. En een seleengelijkrichter.

Het is lastig voor te stellen hoe moeilijk het was tijdens en net na de 2e wereldoorlog, hoe lastig verkrijgbaar sommige onderdelen waren.
De RV12P2000 was door de wehrmacht in bijzonder grote hoeveelheden gemaakt. Na de oorlog kwam al dat spul met kratten tegelijk op de markt, omdat de wehrmacht natuurlijk zo snel mogelijk ontmanteld werd.

Er zijn heel veel kleine noodradiootjes die ook met die buizen werden uitgerust, nog een paar jaar na de oorlog, totdat de buizenproductie voor niet oorlogsdoeleinden weer op gang was gekomen.

Ik heb ook een radio met een bijzondere oorlogsreparatie. Mijn Decca uit eind jaren 30 had een uitgefikte transformator (te oordelen aan de roet en de geur in het toestel). Vermoedelijk is de voedingselco in sluiting gegaan, en heeft die gelijkrichter en trafo meegetrokken. Er is een 'nieuwe' elco met datumstempel 1943 geplaatst. Gelijkrichtbuis is vervangen door een seleengelijkrichter. Trafo was blijkbaar niet beschikbaar, dus is er een klein gloeitrafootje onder het chassis gemonteerd en wordt de anodespanning direct uit het net genomen.

Omdat het eigenlijk dus een A toestel was, is hij totaal niet aanraakveilig. Chassis en aarde/grammofoonbussen allemaal aan netspanning, schroeven onderop waarmee het chassis vastzit zijn niet geïsoleerd. Maarja, in 1943 kon je veel willen maar lang niet alles was te koop.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum