Draaispoelmeters (Techniek Overig)

door G.J.Eshuis @, N.O.Overijssel, 27.12.2021, 14:27 (1060 dagen geleden)

Beste forumbezoekers,

Hierbij enkele bevindingen bij het opknappen van enkele draaispoelinstrumenten van Philips buizentesters. De aanleiding waren het bekende rammelende ruitje en haperingen van de meter ten gevolge van rommel in het magneetsysteem.
[image]
Verbazingwekkend veel rommel in het inwendige van het instrument (4269) na meer dan 80 jaar.

Als eerste geprobeerd met een kwastje de rommel te verwijderen, maar dat ging bij de draaispoel niet echt goed. Toen maar de stoute schoenen aangetrokken en het spoeltje met kern gedemonteerd. Erg spannend maar met een vaste hand lukte het toch en kon perslucht worden gebruikt om de grofstoffelijke delen te reinigen en het tere gedeelte was met beleid en een kwastje zonder hinder van het sterke magneetveld goed te reinigen. Ondertussen het ruitje ook gereinigd en met blanke zuurvrije siliconenkit weer op zijn plek gezet. Tenslotte het draaispoelsysteem weer voorzichtig terug geplaatst, met een weerstandje van 10k in serie gekeken of de wijzer weer soepel liep en met de magnetische shunt de volle uitslag afgesteld.


[image]
Vervangende meter voor GM7629 (eigenlijk hoort er een 500mA meter in)

Deze meter was met hetzelfde euvel behept. Naast de nodige vervuiling zat er ook magnetisch materiaal in de luchtspleet van het magneet systeem. Op de rechter foto zijn twee stelschroefjes gemerkt met een groen cirkeltje: Deze fixeren het meetsysteem dat met een tweetal pennen in de poolschoenen valt.
[image]
Naast de nodige rommel in de meter zaten er op de weekijzeren kern tussen de poolschoenen een aantal uitsteeksels in de vorm van een soort roeststalagmieten.
Door de modulaire opbouw van deze meter en ook de grote afmetingen van dit instrument was deze schoonmaakbeurt relatief eenvoudig.
Ik had ook de stille hoop (gezien de relatief zware shunt van het magneetsysteem van deze meter) de volle schaal op 500 mA te brengen, maar dat ging helaas niet.

Alvast een goed 2022 gewenst,
met vriendelijke groet,
Gerrit Jan

Draaispoelmeters

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 27.12.2021, 15:38 (1060 dagen geleden) @ G.J.Eshuis

Mijn complimenten!

Je kunt magnetisch vuil trouwens soms ook goed verwijderen door met een koperdraadje, dat je om een stukje dubbelzijdig plakband, dat ook gebruikt wordt om vloerbedekking vast te zetten, wikkelt, de vuiltjes als het ware op te deppen. Ik heb dat ook bij magneten van luidsprekers een aantal keren met succes gedaan.

Draaispoelmeters

door Onno ⌂ @, 27.12.2021, 16:29 (1060 dagen geleden) @ G.J.Eshuis

Door het uitnemen van de kern in het spoeltje kan de magneet verzwakt zijn.
Ik herinner me een verhaal over fietsdynamo's. Dat je de magneet (rotor) er niet uit mag nemen omdat de magneet dan in sterkte terugloopt.
De stator van de dynamo is deel van het magnetisch circuit. Haal je de magneet eruit, wordt de totale mu van het circuit rond de magneet kleiner (langer pad door de lucht) en schuift de permanente magneet op naar een lager deel van zijn B/H kromme. (het is lang geleden... heb de uitleg niet helemaal meer paraat).

Dat zou misschien ook met een draaispoelmeter kunnen gebeuren. Door het uitnemen van de kern van de draaispoel ziet de magneet een luchtpad van enkele cm in plaats van de 6-8 mm wanneer de kern er wel in zit.

Weet iemand dat hier: werden de magneten in draaispoelmeters voor of na het monteren gemagnetiseerd?
En wat zou een praktische manier zijn om er een te remagnetiseren?

--
Vriendelijke groeten,
Onno

Draaispoelmeters

door soundman2 @, Wouw, 27.12.2021, 16:36 (1060 dagen geleden) @ Onno

Hetzelfde geldt ook voor luidsprekermagneten.
Om dezelfde reden worden hoefijzermagneten met een kortsluitijzer bewaard

Draaispoelmeters

door henkk @, Alkmaar, 27.12.2021, 17:01 (1060 dagen geleden) @ Onno

En als je de magneet met een passend gemaakte stalen strip shunt voordat je het meetsysteempje er uit haal?

Draaispoelmeters

door Onno ⌂ @, 27.12.2021, 23:01 (1060 dagen geleden) @ henkk

Dat zou preventief moeten werken.

--
Vriendelijke groeten,
Onno

Draaispoelmeters

door G.J.Eshuis @, N.O.Overijssel, 28.12.2021, 20:09 (1059 dagen geleden) @ Onno

Hallo Onno en natuurlijk alle andere forumgebruikers.

Een andere (momenteel sluimerende) hobby van mij is het restaureren van oude stationaire verbrandingsmotoren. Deze apparaten zijn meestal voorzien van een magneetontsteking (roterende magneet, echt oude exemplaren hebben ook wel een roterende spoel met stilstaande (hoefijzer) magneten). Als je deze uit elkaar neemt zonder magnetische shunt is er merkbaar verlies van magnetisme, dat echter met een geschikte elektromagneet met de juiste poolschoenen weer te op sterkte te brengen is.
De hoefijzermagneten zoals vroeger in de natuurkundelessen werden voor de proefjes zonder sluitstuk gebruikt, maar wel met sluitstuk bewaard. Die magneten werden jaar in jaar uit gebruikt en bleven geschikt voor hetgeen ze gebruikt werden.
Hiermee kom ik wel enigszins buiten het buizenradiogebied van dit forum.

De magneetsystemen van mijn meters zouden met een geschikte elektromagneet met de juiste poolschoenen wel weer opgepept kunnen worden, maar ik heb ze zonder problemen weer met de weekijzershunt op het juiste meetbereik kunnen instellen. Alleen de laatste kreeg ik niet van 600mA naar 500mA meetbereik. Verder is de luchtspleet van nature al vrij groot: ca 4 tot 5 mm en zonder de centrale weekijzerkern die in de draaispoel zit hooguit 15 tot 20 mm. Ik denk trouwens dat de magneetsystemen van luidsprekers veel sterker zijn dan die van draaispoelmeters en daardoor gevoeliger voor demagnetiseren. Weet trouwens iemand hoe het zit met het teruglopen van magnetisme in de loop van de tijd?? Mijn meters zijn denk ik minstens 70+.

Met vriendelijke groet,
Gerrit Jan

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum