Buzzers en tikkers (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 28.12.2021, 02:30 (844 dagen geleden) @ Wolfgang

Als het een buzzer aansluiting is, dan heeft dat te maken met zendantennes en de afstemming daarvan.

Een buzzer is een zelfonderbrekende spoel die kleine vonkjes opwekt tussen het onderbrekercontact. Die wekken precies zoals een vonkzender dat deed, kleine stootjes HF op.
Daarmee kan je je apparatuur en je detector testen.

Maar in de context van een kristalontvanger is het tikker systeem waarschijnlijker. Die diende om ongemoduleerde signalen te kunnen ontvangen.

In den beginne was er de vonkzender. Die stootte bursts HF uit op een lage, hoorbare frequentie. Dat was dus hoorbaar als een brom, ruis of fluit in de koptelefoon.
Al gauw ontwikkelde men manieren om een zuiverder HF signaal op te wekken. De machinezender (zoals SAQ) en de boogzender (zoals Malabar) wekten een ongemoduleerd signaal op.

Probeer je dat met een kristalontvanger te ontvangen, dan wordt het opgevangen HF stroompje braaf ontvangen, gelijkgericht en dan... Heb je een klein gelijkstroompje door je koptelefoon zonder dat je daar wat van merkt.

Door dat gelijkstroompje in stukjes te hakken met een tikker (een fijn draadje dat over een ruwe cylinder die op een uurwerkje werkt, schraapt) wordt de gelijkstroom in je ontvanger gemoduleerd met een lage frequentie, en wordt de boel dus hoorbaar.
Even later ging dat met een elektromechanische onderbreker.

Een klopper of sounder heeft er niets mee te maken. Sounders waren niet in gebruik in de radiotelegrafie, maar uitsluitend in de lijntelegrafie.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum