Hoe lang radio achtereen aan? (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 28.12.2021, 11:46 (822 dagen geleden) @ Oude Radio
Bewerkt door Laurens, 28.12.2021, 12:10

Zoals al eerder gezegd zit er geen maxixmum aan het aantal uur achterelkaar aanstaan.

Wel moet je weten, dat voor langdurig bedrijf alle slijtageonderdelen in orde zijn. Mijn B7x14a heeft er over de 10.000 uur op zitten in mijn bezit. In principe gaan de keramische condensatoren eigenlijk niet veel stuk. Maar na zoveel uur begaven bij mij toch de koppelcondensatortjes het. Dat gaf duidelijke kraaksymptomen voordat er iets gevaarlijk werd voor de eindbuizen.

De elco's zijn allemaal nog in goede staat, ook na vele duizenden uren.
De teercondensatoren op de uitgangstrafo's zijn vervangen. Deze hebben geen problemen gegeven, maar bij meting werd het duidelijk dat als ze boven de 50 graden worden, significant beginnen te lekken, en dat kan thermal runaway veroorzaken en je gelijkrichter en trafo's om zeep helpen.

Ook zul je merken dat je afstemoog en je ecc85 (FM tunerbuis) achteruit kunnen gaan. Dat zijn de buizen met de kortste levensduur. De ecc85 wordt niet meer gemaakt.

De gelijkrichter en eindbuizen, daar heb ik nog geen spoor van slijtage aan gemerkt, buiten soms wat vreemde zachte mechanisch opgewekte fluitverschijnselen. Aan/uitzetten en het is weer weg.

Kortom, het kan prima. Maar aanzetten terwijl je er geen aandacht voor hebt, is zonde van de slijtende ecc85. Heel snel gaat die niet stuk, maar je moet het niet uitlokken zegmaar.

Kortom, lekker veel naar luisteren tijdens de top2000 is helemaal geen probleem. Maar uitzetten als je er niet meer naar luistert.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum