Draaispoelmeters (Techniek Overig)

door G.J.Eshuis @, N.O.Overijssel, 28.12.2021, 20:09 (822 dagen geleden) @ Onno

Hallo Onno en natuurlijk alle andere forumgebruikers.

Een andere (momenteel sluimerende) hobby van mij is het restaureren van oude stationaire verbrandingsmotoren. Deze apparaten zijn meestal voorzien van een magneetontsteking (roterende magneet, echt oude exemplaren hebben ook wel een roterende spoel met stilstaande (hoefijzer) magneten). Als je deze uit elkaar neemt zonder magnetische shunt is er merkbaar verlies van magnetisme, dat echter met een geschikte elektromagneet met de juiste poolschoenen weer te op sterkte te brengen is.
De hoefijzermagneten zoals vroeger in de natuurkundelessen werden voor de proefjes zonder sluitstuk gebruikt, maar wel met sluitstuk bewaard. Die magneten werden jaar in jaar uit gebruikt en bleven geschikt voor hetgeen ze gebruikt werden.
Hiermee kom ik wel enigszins buiten het buizenradiogebied van dit forum.

De magneetsystemen van mijn meters zouden met een geschikte elektromagneet met de juiste poolschoenen wel weer opgepept kunnen worden, maar ik heb ze zonder problemen weer met de weekijzershunt op het juiste meetbereik kunnen instellen. Alleen de laatste kreeg ik niet van 600mA naar 500mA meetbereik. Verder is de luchtspleet van nature al vrij groot: ca 4 tot 5 mm en zonder de centrale weekijzerkern die in de draaispoel zit hooguit 15 tot 20 mm. Ik denk trouwens dat de magneetsystemen van luidsprekers veel sterker zijn dan die van draaispoelmeters en daardoor gevoeliger voor demagnetiseren. Weet trouwens iemand hoe het zit met het teruglopen van magnetisme in de loop van de tijd?? Mijn meters zijn denk ik minstens 70+.

Met vriendelijke groet,
Gerrit Jan


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum