Test voeding 90 volt (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 07.01.2022, 20:10 (20 dagen geleden) @ r van herwaarden

Zorg ten eerste voor netscheiding, ten tweede voor afvlakking, en ten derde voor stroombegrenzing, en ten vierde voor spanningsbegrenzing.

De allerzwaarste batterijtoestellen trekken misschien zo'n 20mA bij 90v, dus je wil dat die voeding niet meer dan laten we zeggen 50mA kan leveren. Dat zorgt voor meer veiligheid bij het gebruik, maar ook voor minder schade als er onbedoeld eens een fout in het toestel zit.

Die stroom begrenzen kan in principe prima met een lampje of een weerstand.

Die spanning begrenzen, doe het echt. Je wil niet per ongeluk eens je variac verder open draaien dan je had verwacht, en doorslag in je buisjes veroorzaken door de te hoge spanning.

Houd er ook rekening mee dat de afgevlakte gelijkgerichte spanning een factor 1,4 hoger is dan je wisselspanning.

Ik vind het eigenlijk geen best idee. Pak gewoon een 48v trafo met spanningsverdubbelaar er achter, of een 230 naar 110v trafo met ergens een 6spanningsdeler om op de 80 a 90v uit te komen. Of pak een trafo met 6,3v gloeiwikkeling, sluit die aan op 4v, en kies via de spanningscaroussel een handige spanning.
Je kan het met de variac doen, maar uiteindelijk is het 'lastig' en is het te grof geschut voor je doel. Je variac kan waarschijnlijk een factor 10 of 100 meer stroom leveren dan een batterijradio nodig heeft.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum