Antenne voor B6X12A (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 08.01.2022, 12:25 (9 dagen geleden) @ OudePhilips

Een TV en FM radio antenne is niet geschikt voor LG/MG/KG ontvangst. Voor FM ontvangst mogelijk wel, hangt van je specifieke antenne af.

Het is dan wel belangrijk dat je een 300 naar 75 ohm balun gebruikt om je coax op de 300 ohm FM ingang van je radio aan te passen.

Voor L/M/KG is je dakantenne niet echt geschikt. Hij zal wel iets oppikken maar heel waarschijnlijk minder goed werken dan de interne ferrietantenne van de radio op LG en MG.
Sowieso is de interne ferriet behoorlijk gevoelig! Onderschat 'm niet. Maar wellicht moet je wel je radio zodanig neerzetten dat je 'm 90 graden kan draaien, omdat de ferrietstaaf 2 'nullen' heeft.

Let op dat je achterop de radio, bij het antenne aansluitbordje, het lipje op de juiste stand zet. Met een schroefje kan je dat lipje zodanig instellen dat hij ofwel intern, ofwel externe antenne gebruikt.
Hij kan zelfs de FM antenne naar de AM antenneingang voeren geloof ik, als je toch je dakantnenne voor de KG wil proberen.

De beste LG/MG/KG antenne in een storingsvrije omgeving is een flink lange draad van zeg 5m, opgehangen *buiten* het stoorveld van een huis, met een losse aardpen die een 'schone' aarde oplevert.

Heb je die ruimte of de storingsvrije omgeving niet, dan is wat mij betreft een magloop het best. Ik heb een kleine actieve die naast m'n radio staat, en die presteert onwijs goed. Op ieder MG kanaal wel een zender. Op de KG wat minder, maar op de KG heb ik weer uitstekende resultaten gehad met een grote, passieve magloop.

Zoveel situaties, zoveel 'beste oplossingen'. Geef wat meer info over jouw specifieke ontvangstsituatie, en we kunnen wat meer zeggen over wat voor jou het best past.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum