Rogers-Majestic, oscillatie MF (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 13.01.2022, 15:53 (208 dagen geleden) @ gerard

Met de oscillatie heb ik nog weinig succes gehad, de kansrijkste tip is op 't moment die van Harm.

Dat de MF wordt uitgestraald is bepaald geen uitzondering. Met de Tecsun (die een lang LG bereik heeft) rond 455kHz kan ik van meerdere buizenradio's meeluisteren naar waar er op afgestemd is. Tot ongeveer een halve meter afstand werkt dit, bij de Rogers niet anders dan bij andere toestellen.

Ja, het mooist zou zijn een 12K7M te plaatsen, maar die M-buizen zijn zeldzamer dan goudvissen met een rijbewijs. De verwijzing naar de informatie over M-buizen vond ik wel heel interessant ook met betrekking tot de algemene geschiedenis van de radio.

Ik had overigens de MF-buis verkeerd vermeld, de originele MF-buis was de 12K7M dus niet de 12B6M, dat was de AF buis (ook vervangen).

Ik heb ook de ontkoppeling van voedingsspanningen gecheckt. In het schema is geen aparte ontkoppelcondensator voorzien, de MF retourstromen lopen gewoon via de voedingselco. Je ziet dat vaker bij goedkope radio's (AA5 of UUtje) en het zal vaak werken, maar is kwetsbaar tegen parasitaire weerstanden, uitstraling door de B+ bedrading of slechte HF eigenschap van elco's. Maar in de Rogers trof ik aan de MF trafo keurig een extra c-tje van 100n aan naar massa (vlak bij de katode) en zelfs een extra 100n hielp niet.

Het omringen van de buisvoetadapter met metaalfolie maakte ook niets uit evenmin als de hele MF buis in de folie zetten.

Maar na de tip van Harm heb ik wat provisorische afscherming rond die roosterleiding aangebracht:

[image]

Dit leek zeker wel enig verschil te maken in de hardnekkigheid van de oscillatie. Dus mijn volgende stap gaat worden, dit allemaal iets netter en strakker aan te brengen in de hoop dat het probleem helemaal verdwijnt.

Je ziet hier dat er nog een derde buis vervangen is, want de eindpit 50C6 is een 50L6 geworden.
Ook het idee van MF signaal in de LF-versterker kan ik nog bekijken.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum