Hulp gevraagd radione R2 (Algemeen)

door Joko @, Zundert, 31.01.2022, 14:31 (821 dagen geleden)

Hallo,
Sinds lange tijd weer actief met buizenradio’s en dus een beetje een roestige newbe en ook sinds kort de weg naar dit forum gevonden en de NVNR gevonden. Ik zoek hulp bij een probleem.
Ik al een tijdje een Radione R2 (waarschijnlijk 1942) op met werktafel staan. Helaas is iemand mij al een keer voor geweest in deze 12 kg zware draagbare radio. En dat heeft e.e.a. geen goed gedaan. Zo was een van de 2 33uf condensatoren kort gesloten over de trafo heen met de netaansluiting en enkele draden waren niet helemaal volgens schema aangesloten, maar gelukkig wel goed herkenbaar wat was aangericht op het eerste gezicht.
Ik heb inmiddels alle condensatoren, en ook een paar weerstanden, vervangen behalve die in het 6 volt “zerhacker” gedeelte en in oscillator. Ook heb ik in aantal spoelen moeten herstellen omdat de draad , wellicht door kortsluiting, niet meer vast zat aan de soldeerpunten. Op een gegeven moment deden alle 3 de banden, Korte golf, middengolf en lange golf het weer, maar met wisselende gevoeligheid in de banden, en in een deel van de afstem condensator, (laagste waardes) stopte de ontvanger ermee.
Gecheckt met de frequentie generator, en alle frequenties lagen ongeveer 7 % verschoven .
Daarnaast de spanning en op de lampen gemeten. En daar begon het probleem. De spanning rond de ECH 11 weken het meeste af. Op het schema staat een 3K met vervolgens een 30K en een 40K weerstand. Dit verdeeld de spanning van 200 V naar 180 V en 95 volt richting Ah en At en naar G2-4. In praktijk is echter gebruik gemaakt van een 1k, met een 50K (in werkelijkheid gemeten 75K) en een 40K. De spanning op At komt echter niet hoger dan 65 volt. De spanning op G2-4 zweeft rond de 18 V. Ik heb de situatie hersteld volgens schema, en dat loste eigenlijk niets op, de spanning op At kwam effectief niet veel hoger, zeker niet in de buurt van de 9. Tenslotte ook de stroom gemeten de stroom over de 30 K weerstand is 4.2 mA, volgens het schema moet dit zijn 2,6 zijn. Met 30K zou dat de juiste spanningsval moeten opleveren, maar met 4.2mA wordt dit 126 V.
Alle spoel units nog een keer doorgemeten maar geen sluitingen gevonden. Tot slot een poging gewaagd met een lagere weerstand (met tegenzin na het raadplegen van de documentatie van de ECH11). Met 20K Krijg ik wel de juiste spanning Ah en At, maar een hele zwakke ontvangst ( frequentie generator op vol vermogen ), en regelmatig een harde piep en een wegvallen van alle spanning, tot in het voedingsdeel toe.
Zoek ik op de verkeerde plaats?
Het schema is ook niet altijd wat er in de praktijk in zat, omdat de 300 ohm van At richting afstemming er volgens mijn nooit ingezeten heeft.

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum