Philips 203U vraag (Techniek Radio/TV)

door Alco Bouwense @, Vlissingen, 10.02.2022, 17:47 (828 dagen geleden) @ John1952

Hallo John,

Tja, de 203U/204U/208U/209U zijn toestelletjes, die door verschillende oorzaken veel minder gevoelig kunnen zijn geworden, dan dat deze in nieuestaat waren.
Een paaar vraagjes:Vraag: Klopt de schaalaanwijzing wel?. En waar is de gevoeligheid het slechtst ? Aan de hoge kant van de golfbanden of aan de lage kant of over heel de banden ?

Als de gevoeligheid steeds beduidend minder wordt naar bijv. 500 m op de middengolf i.c.v. een niet kloppende schaal aanwijzing, kan het zo maar zijn, dat de platen van de rotor van de afstemcondensatorniet meer miden tussen de statorplaten van de afstemcondensator staan. Dat kan komen doordat de tin, welke het achterste kogeltje van de as van de afstem-c ingeklonken is.

Als de radio sowieso ongevoelig is, terwijl de buizen met de gemeten instelspanningen
Wel in orde zijn, kan het zijn dat de instellingen van de mf-trafo's verlopen is, zodat deze niet meer goed op de middenfrequentie van 452 kHz afgeregeld staan. Kan veroorzaakt zijn door verlopen c-tjes in de loop van de tijd. Deze mf-trafo's zijn af fabriek afgesteld en naderhand niet instelbaar. Deze problemen zijn zelfs al in de philips servicemaandbladen in het jaar 1948 al beschreven. Het zijn dus zwakke punten van deze radio's. In de servicedocumentatie zijn van deze radio's ook de gevoelugheden te vinden (niet allemaal).

Succes !


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum