Functie Za1004 in opus studio (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent België, 09.03.2022, 17:03 (781 dagen geleden) @ Robert Gribnau
Bewerkt door kris, 09.03.2022, 17:10


Er zijn vast forumleden die meer weten over de schakeling rond de BA121, en (dus) het voordeel/belang van een gestabiliseerde voedingsspanning.


aangezien de AFC de verschilspanning gebruikt opgewekt door de ratio detector is een gestabiliseerde voeding in principe niet nodig.
enige voorwaarde is dat het een symmetrische ratio detector is. (is hier het geval)

Wat de gestabiliseerde voeding mij blijkt te doen is een verschuifbare voorpolarisatie geven oa aan het 0 punt van de detector . hierdoor kan de best AFC ingesteld worden naar het optimale punt, zonder daarbij overeen te komen met de elektrische 0 van de ratiodetector zelf. (daar zit altijd wat afwijking op door de niet exacte symmetrie van de ratiodetector spoelen set )

Die extra regelspanning moet wel gestabiliseerd zijn, anders verschuift alles in functie van de netspanning.

Nu heeft het verschuiven van dat punt ook wat invloed op het afstemoog.

Als AFC aan/uit een grote invloed heeft op het afstemoog, dan loopt er waarschijnlijk ergens een lekstroompje in het AFC circuit, bvb door de doorvoercondensatoren in de tuner. (de voeding is hoogohmig, de minste lek doet alles schuiven). ook de varicap zelf mag niet lekken .

Je kan punt 223 en 224 even losmaken om te zien of dat een verschil uitmaakt. ook de condensator van 0,47µF even bekijken.

Kan ook zijn dat de schakeling zodanig ontregeld staat dat alles invloed krijgt op alles...


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum