smoorspoelen (Algemeen)

door Jeroen Boschma, 23.01.2009, 20:30 (5785 dagen geleden) @ Maurice

Even een paar punten nog op een rijtje zetten voor de duidelijkheid.

Stel je hebt een voedingsschakeling met een smoorspoel. Door dat ding loopt dan een DC-stroom (met wat rimpel) en dissipeert dus vanwege de DC-weerstand. De dissipatie wordt dus grotendeels bepaald door de DC-stroom. Hierover zo meer... Hou in het achterhoofd dat de schakeling die de voeding belast, zorgt voor een min of meer constante stroom. Als je nu een extra smoorspoel parallel zet, dan wordt de stroom door de oorspronkelijke smoorspoel kleiner want een deel van de DC-stroom gaat nu door de extra smoorspoel. De spanning over de smoorspoelen daalt dus ook waardoor de oorspronkelijke smoorspoel dus minder warm wordt dan in de situatie dat 'ie als enige smoorspoel in de schakeling zat. Wel blijft gelden dat de smoorspoel met de kleinste weerstand de meeste DC-stroom heeft en het warmst wordt.

Voor wat betreft het HF verhaal en dissipatie: de 50 Hz absolute-waarde sinus die de smoorspoel vanuit de gelijkrichters krijgt aangeboden wordt niet omgezet naar DC omdat het wordt gedissipeerd in de smoorspoel. Dan zou dat ding gloeiend heet worden... De smoorspoel zorgt alleen voor een constante DC-stroom naar de belasting erachter. Als die belasting ohms is, dan zien we dus achter de smoorspoel een constante spanning. Dit werkt ook bij een smoorspoel met nul ohm DC-weerstand, zo'n ding kan theoretisch niet eens dissiperen. Als iets 'gefilterd' wordt, dan betekent dat dus niet dat de ongewenste componenten ergens worden gedissipeerd en daardoor verdwijnen! In dit geval van de voedingsspaning varieert de spanning over de smoorspoel met de gelijkrichterspanning mee zodat er aan de uitgang een constante spanning kan ontstaan. Deze variƫrende spanning wordt omgezet naar energie in het magnetisch veld van de smoorspoel (niet gedissipeerd). En de dissipate blijft vrijwel constant omdat door de spoel een constante DC-stroom vloeit.

Uiteraard moet de boel, zoals Maurice al aangaf, wel netjes berekend worden. Vaak gebruiken we LC-filter achter de gelijkrichters. Dat filter werkt echter alleen zoals bedoeld als de belastingstroom groot genoeg is. Als de belastingstroom onder een bepaalde kritische waarde valt, dan vervalt opeens de werking van de smoorspoel! Door parallelschakelen van de smoorspoelen wordt de totale inductie kleiner, en neemt de kritische waarde van de belastingstroom toe. Je loopt dus de kans dat door parallelschakelen van smoorspoelen de werking van het filter niet een beetje slechter wordt, maar zelfs bijna helemaal verdwijnt...


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum