raamantenne winterproject (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 15.03.2022, 11:49 (776 dagen geleden) @ Ekkof

Het bouwen van zo'n raam is zeker een leuk en leerzaam projectje. Om in te schatten of het ook tot betere ontvangst met jouw replica leidt, moet je kijken naar de eigenschappen van de raamantenne, de omgeving waar je zit en de ontvanger die je gaat gebruiken.

Een raamantenne geeft over het algemeen een flink zwakker signaal af dan een flinke draadantenne. Het signaal is veel zwakker, maar beter in kwaliteit omdat de raamantenne verschillende vormen van storing kan onderdrukken.
Hieruit volgt dat de ideale situatie voor een raamantenne is: een gevoelige ontvanger, een omgeving met veel storing. Een "schone" omgeving met weinig zenders en een ongevoelige ontvanger is ongeveer het omgekeerde daarvan. Lage gevoeligheid van de ontvanger kun je natuurlijk compenseren met een ingebouwde versterker.

Radio's werden in 1923 ontworpen met in gedachte een langdraad antenne. Noorwegen is vast wel groot genoeg om buiten een draad van 30m lang vrij te kunnen ophangen. Heb je dat al geprobeerd (in combinatie met aarding)? Alleen als je daarmee teveel storing binnenhaalt, kun je van de raamantenne verbetering verwachten.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum